PSRM

02 iunie 2017

PSRM solicită demisia ministrului Afacerilor Externe

Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor a înregistrat pe data de 2 iunie inițiativa privind moțiunea simplă adresată ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În termen de două săptămâni, această chestiune trebuie să fie examinată la ședința Parlamentului. Inițiativa a fost prezentată în cadrul sedinței din 2 iunie, de deputatul Vladimir Țurcan. El a declarat că decizia a fost luată după ce majoritatea parlamentarâ a refuzat să-i audieze pe ministrul Afacerilor Externe, Andrei Galbur și pe șeful Serviciului de Informații și Securitate, Mihai Balan, cu explicația privind expulzarea diplomaților din țară.

Măsurile radicale împotriva diplomaților ruși au fost luate de guvernul moldovean fără explicații. Vladimir Țurcan le-a numit demers inadecvat, încă un spectacol, deoarece acțiunea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) nu corespunde nici unei practici diplomatice, nici Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961 și au un impact negativ asupra „promovării intereselor naționale” a Republicii Moldova.

Deputatul socialist a numit mai multe motive pentru demisia ministrului Afacerilor Externe al Republicii Moldova: problemele economice, ca urmare a punerii în aplicare a Acordului privind asocierea cu UE, afectând în mod negativ reintegrarea țării, promovarea NATO, probleme de comunicare cu diaspora – „MAEIE nu are nici o idee despre cât de mulți cetățeni avem în străinătate“, promovarea personalului necalificat.

„Am impresia că MAEIE promovează politica celor care acționează în conformitate cu regula- în politica externă a Moldovei ar trebui să predomine un haos bine controlat“, a menționat Vladimir Țurcan.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat că moțiunea simplă la adresa Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene conține argumente și este semnată de numărul necesar de parlamentari. Conform legii, moțiunea va fi examinată în termen de 14 zile. Data exactă va fi stabilită de Biroul permanent al Parlamentului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă