PSRM

06 octombrie 2022

PSRM: agricultura are nevoie de măsuri urgente

Ex-ministrul Agriculturii, Ion Perju, a declarat în cadrul briefing-ului de prezentare a Programului anticriză al PSRM, că trebuie luate măsuri de urgență pentru a salva sectorul agroalimentar al țării.

Ion Perju a menționat că produsele agricole moldovenești au devenit necompetitive atât pe piața internă, cât și pe cea externă. În același timp, importurile au inundat piața moldovenească, ceea ce afectează atât producătorii autohtoni, cât și consumatorii finali.

Prețurile, conform statisticilor, au crescut cu 38,4% începând cu luna August, inclusiv legumele – cu peste 87%, fructele – cu 41,5%, ouăle de pui – cu 68%, pâinea a crescut cu 38%, carnea și produsele lactate – cu 26%, zahărul – cu 44%. etc.

Fostul ministru a subliniat că sunt necesare măsuri de urgență pentru a opri declinul în sectorul agricol, a preveni falimentarea în masă a întreprinderilor agricole, a crește competitivitatea produselor autohtone și vânzarea acestora la prețuri rezonabile, precum și a pune bazele dezvoltării durabile a sectorului pentru următorii ani.

Măsurile de urgență includ: rambursarea TVA și a accizelor plătite pentru motorina utilizată la lucrările în sectorul agricol; plafonarea adaosului comercial pentru produsele de uz fitosanitar și fertilizanți; restituirea TVA la procurarea produselor de uz fitosanitar și îngrășăminte; subvenționarea până la 30% din costul semințelor și materialului săditor autohton; modificări la Legea Achizițiilor Publice prin stabilirea priorității achiziționării produselor autohtone pentru instituțiile publice etc.

Totodată, deputatul Radu Mudreac a menționat, că deputații socialiști bat alarma asupra situației catastrofale din agricultură de un an de zile și oferă soluții de depășire a crizei. Cu toate acestea, autoritățile ignoră inițiativele opoziției. Radu Mudreac a subliniat că socialiștii vor veni cu aceste și alte inițiative pentru a sprijini sectorul agroindustrial al țării și pentru a asigura securitatea alimentară a statului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă