PSRM

18 octombrie 2017

PSRM se declară dispus să ia măsuri hotărîte în vederea protejării Constituției și a instituției prezidențiale

Partidul Socialiștilor condamnă categoric tentativa de uzurpare a puterii, întreprinsă la data de 17 octombrie de majoritatea de la guvernare, cu implicarea membrilor Curții Constituționale a Republicii Moldova.

Decizia de ieri a Curții Constituționale va permite să fie numiți în funcții acei membri ai guvernului care sunt convenabili unui anumit partid politic – PDM, și excluderea Președintelui Republicii Moldova din acest proces.

Suntem convinși că Curtea Constituțională trebuie să asigure respectarea normelor constituționale în ceea ce privește principiul fundamental al separării puterilor în stat, asigurând independența instituțiilor puterii, pluralismul și democrația. În realitate, Curtea Constituțională facilitează uzurparea puterii de către un partid politic.

Astfel, judecătorii Curții Constituționale demonstrează că sunt angajați politic, apărînd și promovînd interesele regimului de la guvernare, ceea ce, de asemenea, constituie o încălcare gravă a normelor inviolabile ale jurisdicției constituționale.

Partidul Socialiștilor este categoric împotriva utilizării Constituției ca instrument de uzurpare a puterii, precum și împotriva acțiunilor Curții Constituționale întreprinse în interesele de partid ale PDM. Constituția trebuie să fie respectată, și nu ajustată pentru soluționarea unor probleme de moment ale anumitor politicieni.

La 17 octombrie, a fost creat un precedent grav, când șase persoane, majoritatea fiind cetățeni ai altui stat, conduse de un fost deputat și cetățean român, au discreditat din nou instituțiile de stat ale republicii.

Partidul Socialiștilor este categoric împotriva limitării atribuțiilor și împuternicirilor Președintelui Republicii Moldova ales de popor, pentru care au votat majoritatea cetățenilor țării.

Atragem atenția partenerilor externi ai Republicii Moldova, inclusiv, Comisiei de la Veneția, asupra faptului că Curtea Constituțională a Republicii Moldova nu interpretează Constituția, ci creează norme noi, înlocuind în mare parte textul Legii Fundamentale, fapt care reprezintă o depășire inacceptabilă a atribuțiilor  din partea judecătorii Curții Constituționale.

PSRM se declară dispus să ia măsuri decisive de protejare a Constituției și instituției președintelui, prin toate mijloacele legale – în condițiile în care Curtea Constituțională s-a discreditat complet prin jocul murdar în interesul anumitor forțe politice.

Partidul Socialiștilor are drept scop să obțină victoria în alegerile parlamentare anticipate, după care intenționează să restabilească ordinea în structurile puterii de stat, să schimbe componența actuală a Curții Constituționale, să tragă la răspundere judecătorii Curții Constituționale – inclusiv la răspundere penală, după o analiză detaliată a deciziilor acestora, precum și să anuleze deciziile neconstituționale adoptate de componența actuală și anterioară a CC.

Partidul își confirmă intenția de a lansa acțiuni la scară largă în sprijinul inițiativelor de extindere a împuternicirilor președintelui Republicii Moldova și trecere la forma prezidențială de guvernare în Republica Moldova. PSRM este gata să pună capăt nelegiuirii și dezordinii create la nivel de stat de către regimul de la guvernare.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă