PSRM

19 octombrie 2023

PSRM: jos mâinile de pe limba moldovenească!

ПСРМ

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova își exprimă indignarea față de decizia autorităților ucrainene de a renunța, sub presiunea României, de la denumirea de „limba moldovenească” în documentele oficiale. Și mai revoltătoare este susținerea acestei decizii de către Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

Limba moldovenească este o valoare fundamentală a poporului moldovenesc. Timp de multe secole, strămoșii noștri au numit limba noastră maternă Moldovenească. Sub această denumire apare în cronicile noastre vechi. Dezicerea de la „limba moldovenească” este un act rușinos de auto-discreditare națională. Așa pot proceda doar mancurții – termen utilizat de Chinghiz Aitmatov atunci când se referă la o persoană care se supune orbește unui stăpân, sclav, al cărui memorie despre trecut a fost ștearsă.

Moldovenii care locuiesc în Ucraina-în Bugeac, Bucovina, raioanele de Est ale regiunii Odessa, mereu au susținut și vor susține că vorbesc limba Moldovenească, la fel ca și moldovenii care constituie majoritatea populației Republicii Moldova. Suntem convinși că niciun act de denazificare nu va forța moldovenii din Ucraina să renunțe la memoria lor istorică națională.

Partidul PAS demonstrează a câta oară că este un grup antinațional căruia absolut nu-i pasă de poporul moldovean, de credința, valorile, tradițiile, memoria istorică, de părinții, bunicii și străbunicii noștri.

Această guvernare anti-națională, anti-populară, criminală trebuie să plece. Ne adresăm tuturor cetățenilor Republicii Moldova să spună un ferm „nu!” unui partid care-i lipsește de dreptul la limba lor maternă. Nici un vot pentru PAS și servitorii săi!

Partidul Socialiștilor va continua să apere în mod consecvent identitatea națională, istorică, culturală și spirituală a poporului moldovenesc, dreptul lui inalienabil la o limbă moldovenească originală.

MOLDOVA-MOLDOVENI-MOLDOVENEȘTE!

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă