PSRM

27 decembrie 2023

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a organizat o acțiune de protest împotriva lichidării Universității de Educație Fizică și Sport

Astăzi, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au organizat o acțiune de protest împotriva lichidării Universității de Educație Fizică și Sport. Mitingul a avut loc în fața clădirii Guvernului, unde astăzi s-a luat decizia fuzionării Universității de Educație Fizică și Sport cu Universitatea de Stat din Moldova, ceea ce ar însemna lichidarea Universității de Sport.

Victor Poleacov, liderul aripii de tineret a PSRM „Garda Tânără”, a menționat că socialiștii protestează împotriva lichidării unicului institut care pregătește cadre didactice în domeniul educației fizice și sport, împotriva celor care distrug sistemul de învățământ din țară.

Participanții la miting au scandat: „Jos dictatura”, „Guvernul în demisie!”, ”Mâinile jos de pe educație!”, ”Perciun este ministrul degradării!” etc.

Vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii parlamentare a BCS, Vlad Batrîncea, a declarat că „Astăzi în clădirea guvernului se comite o infracțiune care trebuie cercetată din punct de vedere al legislației penale. Atât ministrul Dan Perciun, cât și alții care vor să pună mâna pe proprietatea Universității ar trebui pedepsiți. Toți cei care lichidează și privatizează Spitalul Toma Ciorbă, Universitatea Agrară, 30 de instituții de cercetare, internate specializate, Universitatea de Educație Fizică și Sport – sunt criminali. Ei vor să distrugă tot ce au construit generații de moldoveni! Să vă fie rușine! Jos regimul Maia Sandu!”.

Potrivit consilierului municipal, Alla Ursu-Antoci, autoritățile au ignorat apelul profesorilor, studenților și federațiilor sportive specializate. Potrivit acesteia, scopul acestei fuziuni este mercantil – obținerea bunurilor imobiliare și a proprietăților instituției de sport.

Președintele fracțiunii municipale PSRM, Alexandr Odințov, a menționat că autoritățile au instaurat o dictatură în țară, au închis 12 posturi TV, ziare, site-uri etc. Singura „realizare” a regimului este votul consilierilor locali din comuna Bubuieci de alocare a unui teren pentru o bază militară. Și acum au decis să lipsească țara de sport.

Diana Caraman, membră a fracțiunii parlamentare BCS, a declarat că, din păcate, nici tineretul, nici sportul, nici viitorul Republicii Moldova nu sunt priorități pentru guvern și ministrul Educației, Dan Perciun. „Rezultatele reformei educaționale a regimului este degradarea țării. Maia Sandu și PAS s-au transformat într-un regim de lichidatori, care este principala amenințare la adresa securității țării noastre. Singura salvare este demisia necondiționată a PAS, care va rămâne în istorie ca cel mai rușinos guvern”, a subliniat deputatul.

Deputatul BCS, Inga Sibova, a atras atenția asupra faptului că autoritățile nu au găsit bani pentru întreținerea Universității de Sport, dar au găsit pentru majorarea propriilor salarii, finanțarea ministerelor, „au găsit 20 de milioane pentru a ne închide gura”. Inga Sibova a amintit că recent sportivii care au câștigat medalii la competiții internaționale au fost onorați în Parlament. Deputații PAS i-au aplaudat, în același timp închid o instituție care pregătește profesioniști care obțin victorii sportive pe arena mondială.

Deputatul BCS, Vladimir Odnostalco a menționat că astăzi decizia de lichidare a Universității de Educație Fizică și Sport este luată de către miniștri ale căror salarii au fost majorate din contul indexării pensiilor, nemajorării la justa valoare a salariilor pentru profesori, educatori, asistente medicale. „Și aceasta nu le este suficient. Ei s-au obișnuit să fure în proporții mari. Amintiți-vă cum ei vorbeau despre corupție, despre scheme, acum sunt cei mai mari corupți. Ministrul Educației, Dan Perciun, este groparul Educației din Republica Moldova”, a subliniat Vladimir Odnostalco.
исправь – БКС

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă