PSRM

02 iunie 2021

PSRM este împotriva intenției Maiei Sandu de a lichida sute de sate în schimbul a milioane de dolari pentru ONG-uri

În cadrul briefingului de astăzi, deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor s-au pronunțat împotriva intenției Maiei Sandu de a efectua o reformă administrativ-teritorială după alegeri, la solicitarea organizațiilor financiare internaționale.

Deputatul Vladimir Mizdrenco a declarat că echipa Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor trage un semnal de alarmă cu privire la planul distructiv al partidelor de dreapta și al președintelui actual Maia Sandu de a lichida două treimi din raioane și sate după alegeri la insistența Fondului Monetar Internațional.

Deputatul a reamintit că în 1998, sub presiunea creditorilor externi, a fost deja efectuată o reformă a administrației publice locale: raioanele au fost lichidate și au fost introduse județe, ca și în țara vecină – România.

„Dar costul acestei reforme antipopulare a fost foarte mare pentru cetățeni și pentru zeci de orașe și sate din Republica Moldova”, a subliniat Vladimir Mizdrenco. „Această reformă antipopulară a fost anulată de comuniști în 2003 și oamenii au simțit rapid o schimbare în bine după reîntoarcerea la raioane”.

Socialistul a menționat că după ce partidele de dreapta au efectuat alte reforme antipopulare în 2010-2019, cum ar fi lichidarea a sute de școli și spitale, Chișinăului i se cere acum lichidarea a două treimi din raioanele și satele țării.

„PSRM va fi întotdeauna împotriva acestei reforme antipopulare pentru lichidarea raioanelor. Cunoaștem că Maia Sandu a promis să realizeze rapid această reformă după alegerile parlamentare, dacă PAS obține majoritatea parlamentară sau o crează împreună cu alte partide de dreapta”, a spus Vladimir Mizdrenco.

Deputatul Alla Pilipețcaia a menționat că un sat fără școală, fără un centru medical este un sat pe cale de dispariție și acest lucru a fost simțit de zeci de mii de cetățeni care locuiesc în satele unde școlile au fost închise, inclusiv din instrucțiunile directe ale Maiei Sandu pe vremea când era ministru al Educației.

Potrivit deputatului PSRM, lichidarea raioanelor va însemna o scădere a gradului de accesibilitate a cetățenilor la serviciile publice necesare. Oamenii vor trebui să parcurgă zeci de kilometri pentru a-și soluționa problemele legate de pensii, alocații sociale, căutarea unui loc de muncă.

De asemenea, Alla Pilipețcaia a menționat că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor pledează pentru descentralizarea fiscală, astfel încât autoritățile locale să aibă mai mulți bani pentru a investi în proiecte pentru oameni în comunitățile lor. Aceste prevederi privind extinderea autonomiei locale sunt prevăzute în programul electoral al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Socialiștii au îndemnat oponenții să vorbească sincer despre reforma administrativ-teritorială pe care au pregătit-o la solicitarea creditorilor internaționali în schimbul a milioane de dolari.

Parlamentarii au menționat că, pe de o parte, creditorii externi insistă asupra reducerii cheltuielilor de stat și, pe de altă parte, au pregătit un buget de milioane de dolari pentru unele ONG-uri și mass-media care vor face campanie pentru a susține ideea necesității de lichidare a raioanelor și satelor.

Potrivit socialiștilor, acești bani vor fi prezentați public ca asistență pentru Republica Moldova. Dar, în realitate, milioanele de dolari nu vor merge în buget ca asistență pentru oamenii simpli, ci vor ajunge în buzunarele liderilor unor ONG-uri și mass-media.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă