PSRM

04 septembrie 2023

PSRM: procesiunile cu torțe de Ziua Armatei Naționale sunt o rușine și o insultă la adresa militarilor

ПСРМ

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă ferm organizarea procesiunilor cu torțe de Ziua Armatei Naționale a Republicii Moldova.

În lumea modernă, procesiunile cu torțe sunt asociate cu Germania nazistă, cu mișcarea ”Ku Klux Klan” și alte forțe rasiste și șoviniste. Cei care au decis să organizeze astfel de procesiuni în Ziua Armatei Naționale au adus o insultă tuturor militarilor moldoveni și memoriei celor care au căzut pentru eliberarea pământului nostru de ocupația fascistă.

Și mai oribil este faptul că aceste evenimente au avut loc în a doua zi după marcarea aniversării finalizării celui de-al Doilea Război Mondial. Amintim că printre participanții la luptele împotriva Japoniei militariste, din componența armatei roșii făceau parte și originari din Moldova.

Armata Moldovei este urmașul Armatei Sovietice victorioase, a idealurilor ei umaniste, pe care le-a promovat în lume fiind în opoziție față de fascism, parte a trupelor coaliției antihitleriste. Înțelegem dorința de a rescrie istoria a celor care se consideră învinși în acel război teribil și care, din păcate, sunt astăzi la putere în Moldova.

Cu toate acestea, pentru fiecare locuitor al țării noastre, al cărui tată, bunic, străbunic a luptat împotriva fascismului în rândurile Armatei Roșii, a servit Patria în rândurile Forțelor Armate ale URSS, și-a îndeplinit datoria internațională în Afganistan, procesiunile cu torțe pe străzile orașelor noastre provoacă o indignare firească.

Partidul Socialiștilor lansează inițiativa de a organiza audieri parlamentare vizavi de această acțiune blasfemică de Ziua Armatei Naționale a Moldovei, cu audierea Comandantului Suprem și a ministrului Apărării al Republicii Moldova.

Fascismul nu va trece!

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă