PSRM

29 ianuarie 2016

PSRM: presiunile şi protestele paşnice trebuie să continuie

În cadrul Furumului Civic, care s-a desfăşurat astăzi la Chişinău, Igor Dodon a expus poziţia PSRM faţă de propunerile de depăşire a crizei politice din ţară, lansate de speakerul Parlamentului, Adrian Candu. Igor Dodon a menţionat că datorită protestelor şi a presiunii paşnice astăzi a fost obţinut primul răspuns al guvernării.

În cadrul discursului său Igor Dodon a menţionat:

„Unificarea forţelor împotriva guvernării criminal-oligarhice şi a corupţiei –  este cel mai bun lucru care s-a îmtîmplat în istoria modernă a R. Moldova. Noi toţi avem o agendă clară: dizolvarea Parlamentului, alegeri parlamentare anticipate libere, transparente, egale pentru toţi şi alegeri  directe ale preşedintelui.

În rezultatul protestelor şi a presiunii paşnice noi am primit astăzi primul răspuns din partea guvernării. Cineva va spune că este o tragere de timp, iar altcineva – că este o victorie. Voi expune poziţia PSRM pe puncte.

20160129-067Referndumul. Poziţia noastră este clară: preşedintele trebuie să fie ales de popor. Cum putem obţine acest lucru? Colegii din Platformă au făcut un lucru bun – au colectat peste 150 de semnături. Eu personal am semnat în susţinerea organizării acestuia şi am dispus primarilor din partea socialiştilor să acorde sprijinul necesar în acest sens. Astăzi am primit propunerea să votăm pentru organizarea referendumului în Parlament, ceea ce ne-ar scuti de colectarea suplimentară a peste 200 mii de semnături. Pe de altă parte apare o întrebare logică, dacă este voinţă politică, de ce să mergem la organizarea referendumului? Haideţi să votăm în Parlament modificarea Constituţiei. Pentru aceasta sînt deja voturile a 24 de deputaţi socialişti. Noi acceptăm şi o idee şi alta: sau mergem la referendum, sau votăm în Parlament. Dar preferabilă ar fi varianta a doua, pentru că prima presupune cheltuieli.

Demisia conducătorilor instituţiilor de stat. Astăzi nouă ne-au spus că teremenele mandatului unora dintre ei expiră şi în locul lor vor fi alese alte persoane. Noi ştim cum fac ei procedurile, cum au făcut şi cu alegerea Guvernului. Să nu nimerim într-o capcană. Chiar dacă vor fi demisii forţate de noi, noi trebuie să fim foarte atenţi şi să avem un mecanism comun de monitorizare a acestui proces, să vedem cine şi cum ajunge în funcţiile cheie ale statului.

Grupul Petrenco. A fost făcută o propunere de creare a comisiei parlamentare în acest sens. Noi insistăm asupra acestui fapt deja de mai mult timp. Dar, iarăşi, această comisie nu trebuie creată de ochii lumii. Petrenco şi alţii trebuie eliberaţi imediat, sub garanţia organizaţiilor internaţionale, inclusiv APCE, iar procesul să fie total transparent.

20160129-045Obiectivul nostru major este eliberarea statului din captivitate. Acest regim oligarhic poate fi dărîmat sistemic şi doar prin alegeri parlamentare anticipate. Noi nu recunoaştem acest guvern şi considerăm că nu trebuie să cedăm. Să nu creadă că ne-au uns ochii cu propunerile care au fost. Presiunile şi protestele trebuie să continuie obligatoriu. Însă, PSRM pledează pentru proteste paşnice, fără intrare forţată în clădiri şi violenţe, aşa, încît  pas cu pas presiunea să crească. Orice formă de violenţă şi presiune ilegală este inadmisibilă.

Noi pledăm pentru convingerea partenerilor de dezvoltare să nu susţină acest guvern, pentru că acest guvern nu reprezintă poporul, este un guvern oligarhic şi dacă îi vor acorda bani, vor contribui la păstrarea acestuia. Aceşti bani riscă să ajungă în aceleaşi buzunare în care au ajuns şi miliardele furate de la poporul moldovenesc.

Aşa văd eu continuarea luptei – pas cu pas, împreună cu alte forţe care au aceleaşi  scopuri. În acelaşi timp Partidul Socialiştilor stă ferm pe poziţiile sale ideologice  – integrarea euroasiatică, consolidarea statalităţii moldoveneşti, restabilirea echităţii sociale”, a concluzionat Dodon.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă