PSRM

31 octombrie 2022

PSRM: polițiștii care și-au depășit atribuțiile de serviciu, manifestate prin acte de violență împotriva protestatarilor pașnici, trebuie să fie trași la răspundere

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă categoric acțiunile autorităților țării împotriva protestatarilor, care au avut loc duminica, 30 octombrie, în centrul capitalei. Fiecare formațiune politică, conform legislației în vigoare, are dreptul de a organiza și desfășura măsuri în masă cu caracter pașnic. Blocarea traseului coloanei de protestatari cu mijloace speciale de transport și un cordon dublu de polițiști, acțiunile agresive împotriva manifestanților, inclusiv a persoanelor în vârstă, sunt vădit depășite și ilegale. Niciun guvern nu și-a permis vreodată astfel de acțiuni.

Amintim actualilor conducători ai Republicii Moldova despre faptul cum în 2018, de Ziua Independenței Republicii Moldova, erau revoltați de acțiunile poliției când mai mulți protestatari, inclusiv actualul președinte Maia Sandu, au încercat să împiedice ceremonia oficială de depunere de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare. În această duminică, protestatarii n-au avut intenția de a încălca legea și de a împiedica desfășurarea unor evenimente cu caracter oficial – încercau doar să-și exercite dreptul legal de a protesta în ziua de duminică. Astfel, suntem martori când guvernarea utilizează duble standarde în raport cu sine și cu cetățenii țării care au opinii diferite.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova consideră că fiecare cetățean al țării are dreptul de a protesta pașnic. Este condamnabil orice abuz din partea organelor de ordine admis în raport cu protestatarii pașnici care își exprimă cerințele politice și nu comit acte de vandalism împotriva instituțiilor statului, așa cum au procedat protestatarii în 2020.

Solicităm Ministerului Afacerilor Interne să prezinte informația cu privire la conducătorii care au dat ordine ilegale și au impus subalternii să le execute în timpul protestului din 30 octombrie, astfel fiind admise acte de violență nejustificată împotriva protestatarilor pașnici. De asemenea, solicităm Procuraturii Generale a Republicii Moldova să dea o apreciere acțiunilor conducerii MAI și ale ofițerilor de poliție care pe data de 30 octombrie 2022 au întreprins acțiuni ilegale împotriva protestatarilor. Fiecare funcționar al instituțiilor de forță care a participat la acțiuni violente împotriva cetățenilor Republicii Moldova trebuie să fie atras la răspundere.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă