PSRM

13 februarie 2019

PSRM va contesta în instanța de judecată hotărîrea CEC privind transferarea secțiilor de votare

Partidul Socialiștilor intenționează să contesteze în instanța de judecată hotărîrea CEC din 12 februarie, potrivit căreia majoritatea secțiilor de votare deschise pentru cetățenii moldoveni care trăiesc în Transnistria au fost transferate de pe malul stîng pe malul drept al rîului Nistru. Despre aceasta a anunțat în cadrul conferinței de presă din 13 februarie, reprezentantul PSRM la CEC, Maxim Lebedinschi.

“Considerăm că este o atentare directă la dreptul de a alege a acestor cetățeni. Este vorba despre aproximativ 230 de alegători ai RM, care vor fi impuși să meargă la o distanță care depășește 50 de kilometri pentru a putea vota. Este un lucru inadmisibil și ne asumăm obligația de a contesta această hotărîre a CEC în instanța de judecată”, a spus Maxim Lebedinschi.

De asemenea, în cadrul conferinței de presă, care s-a desfășurat pe podul Vadul lui Vodă, a fost prezentată poziția PSRM cu privire la relațiile interetnice. Deputatul Oleg Lipskii a menționat că PSRM, a prevăzut o cotă de 30% pentru reprezentanții minorităților naționale pe listele de partid. „Împreună vom ajunge la faptul că oamenii vor începe să se întoarcă în țară, iar Moldova se va dezvolta”, a spus Oleg Lipskii.

Nichita Țurcan a reamintit că în 2018, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat învechită “Legea cu privire la funcționarea limbilor în Moldova”, care a conferit limbii ruse statutul unei limbi cu semnificație internațională, de aemenea, a garantat utilizarea limbilor ucraineană, rusă, bulgară, ebraică, idiș, țigănească și limbile altor grupuri etnice, care locuiesc pe teritoriul țării.

“Acest fapt i-a înfuriat pe mulți cetățeni din Republica Moldova. Vom face totul pentru ca reprezentanții tuturor naționalităților să trăiască în Moldova în pace și armonie”, a spus Nichita Țurcan și a subliniat că, limba rusă trebuie să-și păstreze statutul de limbă de comunicare internațională.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă