PSRM

28 martie 2022

PSRM nu va permite atragerea Republicii Moldova într-un conflict militar

ПСРМ

Partidul Socialiștilor condamnă declarația provocatoare a Secretarului Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, care solicită Moldovei să deschidă un „al doilea front” al operațiunilor militare în Transnistria pentru a „distrage Rusia de la Ucraina”.

Considerăm o astfel de declarație ca o tentativă de a implica Republica Moldova, o țară neutră și prietenoasă, într-o confruntare geopolitică militară între două țări apropiate nouă, Federația Rusă și Ucraina. Credem cu sinceritate că declarația domnului Danilov este o opinie separată a unei singure persoane și nu exprimă poziția generală a conducerii Ucrainei.

Partidul Socialiștilor pledează consecvent pentru neutralitatea Republicii Moldova și menținerea relațiilor de prietenie atât cu Federația Rusă, cât și cu Ucraina. Suntem fermi în opinia că conflictul dintre aceste două țări trebuie să fie soluționat la masa de negocieri. Orice intervenție dinafară, de partea unei sau alte părți, va conduce doar la escaladarea și extinderea acțiunilor militare.

Caracterul prietenesc al relațiilor dintre Moldova și Ucraina se manifestă în primirea în masă a refugiaților ucraineni pe teritoriul țării noastre, prin acordarea locurilor de cazare, colectarea produselor alimentare, acordarea asistenței medicale. Până în prezent, Moldova a primit și a găzduit pe teritoriul său sute de mii de refugiați din Ucraina. Misiunea umanitară a poporului nostru față de cetățenii ucraineni va continua.

Suntem siguri că restabilirea unității țării noastre este posibilă exclusiv prin reglementarea pașnică a conflictului transnistrean. Soluția poate fi identificată doar în cadrul negocierilor politice în formatul 5+2.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă