PSRM

02 februarie 2015

PSRM: „Noi avem încredere în găgăuzi, aşa cum ei au avut încredere în noi”

Astăzi se împlineşte un an de la data desfăşurării referendumului pe teritoriul Găgăuziei. În pofida faptului că guvernarea pro-occidentală s-a opus cu vehemenţă organizării plebiscitului, poporul găgăuz, prin aplicarea celei mai înalte manifestări a democraţiei – exprimarea voinţei poporului – şi-a exprimat atitudinea faţă de vectorul extern de dezvoltare al ţării – cel de aderare la Uniunea Vamală.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova este singurul partid parlamentar, care a sprijinit deschis referendumul din Găgăuzia, și a lansat iniţiativa organizării unor plebiscite similare în toate regiunile Republicii Moldova. Doar, în conformitate cu Constituția Republicii Moldova, astfel de chestiuni cum ar fi determinarea vectorului de politică externă al țării pot fi rezolvate doar prin intermediul referendumului.

Din păcate, guvernul pro-occidental al Moldovei a ignorat voinţa poporului găgăuz, precum și dispoziţia majorității cetățenilor țării noastre şi a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană – umilitor pentru Republica Moldova.

Cu toate acestea, în cadrul alegerilor parlamentare din data de 30 noiembrie a anului trecut, aproximativ 60% din populația Găgăuziei au votat Partidul Socialiştilor din Republica Moldova. Aceasta a fost cea mai înaltă apreciere a luptei PSRM pentru salvarea statalității moldovenești, asigurarea păcii interetnice în Moldova și restabilirea relaţiilor de colaborare frăţeşti cu FR. Vă asigurăm că în actualul Parlament vom depune toate eforturile în vederea realizării acelui obiectiv strategic pe care l-au realizat cetăţenii Găgăuziei pe data de 2 februarie 2014 și pentru care optează majoritatea cetățenilor Republicii Moldova.

Astăzi, în ajunul alegerilor bașcanului, regimul colonial-oligarhic încearcă să instaleze în funcţia de başcan al Găgăuziei o marioneta de-a sa. Candidații din partea autorităților, ale căror nume sunt cunoscute, vor încerca să transforme Găgăuzia într-un teritoriu obedient, unde va fi implementat proiectul eurounionist. În ceea ce privește alegerile parlamentare, Guvernul a prezentat un număr de candidați spoileri, cu scopul de a induce în eroare poporul găgăuz pentru a putea împărţi voturile. Mulţi dintre candidați au sprijinit deschis sau „pe ascuns” Partidul Democrat. Anume Partidul Democrat la alegerile prezidențiale din România a susţinut persoana care a promis în 2018 să înfăptuiască „a doua Mare Unire” –  acest lucru însemnînd oferirea Republicii Moldova pe tavă Bucureștiului.

Noi suntem siguri că poporul Găgăuziei este suficient de înțelept să nu permită ca regimul de la Chișinău să instaureze la putere în autonomie o marionetă pro-europeană. Noi suntem siguri că poporul Găgăuziei nu va vota pentru un candidat care vrea să promoveze în regiune românizarea și „valorile europene”.

Începînd de astăzi, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova iniţiază consultări cu candidații înregistrați. Socialiștii vor susţine aceleaşi poziții pe care le-au declarat mai devreme. Suntem gata să sprijinim un candidat pentru postul de başcan al Găgăuziei, care se pronunţă pentru denunțarea Acordului de Asociere cu UE, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică, precum și sprijinirea inițiativelor sociale,  economice, programul politic și economic al partidului.

Noi sîntem cu voi, cetăţeni ai Găgăuziei! Avem o istorie și valori comune. Avem un viitor comun – o Moldovă prosperă și independentă alături de Rusia puternică!

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă