PSRM

08 februarie 2024

Partidul Socialiștilor nu va asigura prezența pentru proiectele de PR ale lui Sandu care dezbină societatea moldovenească

ПСРМ

Partidul Socialiștilor consideră o batjocură invitația adresată Secretarului Executiv al PSRM, Igor Dodon, de a participa la consultațiile cu Maia Sandu pe subiectul referendumului pentru integrarea europeană.

Înainte de a lansa Inițiativa cu privire la referendum, era necesar de a organiza discuții ample pe această temă cu întreaga societate moldovenească, de pe ambele maluri ale Nistrului, și cu toate forțele politice ale țării. Astăzi, după ce Sandu a decis în cercul său restrâns de partid să organizeze acest referendum, nici nu mai poate fi vorba despre consultări pe tema dată.

Totodată, cabinetul lui Sandu cunoștea foarte bine că pentru data de 9 februarie, la ora 14-00, Igor Dodon are stabilită o ședință de judecată pe un dosar fabricat de acoliții Sandu, care nu poate fi amânată. Se crează impresia că Sandu și echipa sa intenționat au stabilit consultațiile pentru data și ora respectivă când liderul Partidului Socialiștilor este indisponibil.

Poziția Partidului Socialiștilor cu privire la așa-numitul „referendum Sandu” rămâne neschimbată.

1. Aderarea la UE presupune renunțarea la o parte semnificativă a suveranității Republicii Moldova, iar pe probleme legate de suveranitatea țării, este necesar un vot de 50% + 1 din numărul total de alegători, așa cum prevede Constituția, dar nu jumătate din 1/3, adică 17%.

2. Introducerea unui vector geopolitic general obligatoriu în Constituția țării contrazice articolul 5 din Constituția Republicii Moldova, potrivit căruia democrația în Republica Moldova se exercită în condiţiile pluralismului politic
și nici o ideologie nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului.

3. Este categoric inadmisibil organizarea unui referendum pe cea mai importantă problemă pentru țara noastră în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

4. Un referendum privind politica externă a țării poate fi organizat numai cu participarea obligatorie a tuturor concetățenilor noștri, inclusiv a locuitorilor din regiunea transnistreană, precum și a reprezentanților diasporei moldovenești din toate țările lumii, inclusiv Federația Rusă și Republica Belarus.

Partidul Socialiștilor solicită încă o dată președintelui Maia Sandu și Partidului PAS să fie precauți și să renunțe la ideea distructivă a „Euro-referendumului” în lipsa consensului pe această temă în societatea moldovenească.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă