PSRM

26 octombrie 2020

PSRM: Eroizarea invadatorilor naziști este categoric inacceptabilă!

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă cu fermitate declarația făcută de ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, la Cimitirul soldaților români din satul Mana, raionul Orhei.

Pe cei care, la 22 iunie 1941, împreună cu armatele lui Hitler și Antonescu, au invadat teritoriul Uniunii Sovietice, care au participat la nenumărate crime pe teritoriul Moldovei, pe mîinile cărora este sîngele a sute de mii de compatrioți de toate naționalitățile, ale căror fapte au fost condamnate de Tribunalul de la Nürnberg, este categoric inacceptabil și imoral să-i numim „eroi căzuți pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”.

Prin declarația sa, ambasadorul Daniel Ioniță a insultat grosolan memoria tuturor victimelor regimului de ocupație din 1941-1944 de pe teritoriul Moldovei. O astfel de declarație scandaloasă și iresponsabilă încalcă grav toate principiile diplomației și trebuie evaluată corespunzător de către Ministerul de Externe al Republicii Moldova.

Partidul Socialiștilor a susținut în mod constant relațiile de prietenie cu țara vecină -România. Totuși, astfel de capricii ale ambasadorului României nu pot duce decît la tensiuni între țările noastre și la o scădere a autorității statului român și a diplomaților săi în rîndul cetățenilor Republicii Moldova.

Evenimentele asociate Marelui Război pentru Apărarea Patriei, cu nenumăratele victime ale regimului de ocupație de pe teritoriul țării noastre, cu rezistența eroică a poporului nostru la autoritățile de ocupație, cu eliberarea Moldovei de către victorioasa Armată Roșie în cadrul operațiunii Iași-Chișinău, cu Marea Victorie în acest război, sunt sacre pentru toți cetățenii Republicii Moldova care au memorie istorică și un sentiment de responsabilitate față de generațiile viitoare.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova consideră absolut inacceptabilă orice încercare de rescriere a istoriei celui de-al Doilea Război Mondial, retezînd din eroismul soldatului sovietic care a obținut victorie. Dorim să vă reamintim că o serie de forțe politice, inclusiv unii candidați la funcția de Președinte al Republicii Moldova, au făcut anterior astfel de declarații iresponsabile, mai ales în ajunul unor date memorabile asociate eliberării Moldovei de ocupația fascistă și sfîrșitul victorios al Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova pledează în continuare ca pe 9 mai să fie sărbătorită Ziua Victoriei și pe 24 august – Ziua Eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă, în calitate de date comemorabile naționale.

 

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă