PSRM

11 noiembrie 2019

PSRM: Unica cale de ieșire din criza provocată de Maia Sandu este retragerea proiectului privind asumarea răspunderii Guvernului

Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor a avut astăzi, 11 noiembrie, o ședință în cadrul căreia au discutat propunerea Prim-ministrului Maia Sandu privind retragerea moțiunii de cenzură asupra cabinetului său, inițiată de PSRM. Ea se angajează să nu înainteze candidații la funcția de Procuror General pînă cînd Comisia de la Veneția nu va aviza proiectul de lege – sau mai degrabă, pînă la acea dată, legea.

După ședința fracțiunii, deputatul PSRM, Vasile Bolea, a menționat că poziția Partidului Socialiștilor rămîne aceeași: unica cale de ieșire din criza provocată de premierul Maia Sandu este retragerea proiectului de lege privind asumarea răspunderii Guvernului.

În caz contrar, inițiativa PSRM privind moțiunea de cenzură asupra Guvernului Maia Sandu va fi discutată la următoarea ședință a Parlamentului.

“Și Constituția Republicii Moldova, și mai multe hotărîri ale Curții Constituționale demonstrează un singur lucru, această procedură de asumare a răspunderii Guvernului față de un proiect de lege are la baza sa maximă celeritate și urgența pentru luarea unor deciziilor atunci cînd există unele situații extreme”, a spus Vasile Bolea.

El a menționat că, în primul rînd, faptul că Sandu a lansat o astfel de propunere astăzi, atestă încă o dată lipsa de urgență în adoptarea acestei decizii de către Guvern.

În al doilea rînd, Comisia de la Veneția nu face o examinare a legilor care au intrat în vigoare, ci examinează proiectele de lege care urmează a fi adoptate de Parlamentele țărilor suverane.

Astfel, dacă fracțiunea PSRM își retrage inițiativa sa cu privire la demisia Guvernului, atunci proiectul de lege privind asumarea răspunderii va deveni lege. Și chiar dacă este trimis la Comisia de la Veneția, acesta nu va fi examinat.

În al treilea rînd, Maia Sandu și Guvernul ei încă își pot retrage proiectul de lege.

De asemenea, Vasile Bolea a anunțat că astăzi, la ora 16.00 va avea loc ședința Biroului Permanent al Parlamentului, la care se va lua decizia de convocare a unei ședințe a Legislativului, în cadrul căreia va fi examinată moțiunea de cenzură asupra Guvernului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă