PSRM

22 septembrie 2015

PSRM cere şedinţă extraordinară a CMC şi eliberarea din funcţie a tuturor funcţionarilor de rang înalt din Primărie

Şefii de direcţii din cadrul Primăriei Chişinău, precum şi conducătorii agenţiilor şi întreprinderilor municipale, care nu au fost angajaţi în bază de concurs trebuie să fie concediaţi. Este solicitarea consilierilor municipali din partea Partidului Socialiştilor, care insistă asupra organizării unei şedinţe extraordinare a Consiliului Municipal Chişinău pe problema indicată.

După cum a menţionat preşedintele fracţiunii Partidul Socialiştilor din Republica Moldova în CMC, Ion Ceban, socialiştii au declarat în repetate rînduri că principalele funcţii în Primărie au revenit sau colegilor de partid, sau rudelor lui Dorin Chirtoacă, totuşi, acum aceste lucruri au fost confirmate şi în cadrul anchetelor organizate de reprezentanţii mass-media. „Practic, nici unul dintre directorii de direcţie, cu excepţia celor „moşteniţi” de Chirtoacă, nu a fost angajat în bază de concurs. Toţi şi-au obţinut posturile pe criterii politice sau datorită relaţiilor de rubedenie”, a spus el.

În acest context, Ceban a cerut convocarea unei şedinţe extraordinare a Consiliului Municipal pentru a pune la ea capăt „cumătriei liberale” din Primărie, destituindu-i pe toţi cei care deţin ilegal posturi de conducere în municipiu. Ulterior, a menţionat el, trebuie să fie anunţat un concurs public pentru suplinirea posturilor vacante. Acest concurs trebuie să se desfăşoare într-un mod transparent şi trebuie să-i identifice pe noii conducători de direcţii şi de întreprinderi ale Primăriei în baza competenţelor lor profesionale, şi nu cele de altă natură.

„Oare chiar în oraşul nostru nu au mai rămas persoane, care ar putea prelua aceste funcţii datorită profesionalismului şi competenţei lor, şi nu datorită calităţii lor de prieten sau rudă a cuiva? Propunerea noastră este şi în stil european, şi în stil democratic”, a declarat Ceban.

 

Totodată, preşedintele fracţiunii PSRM din Consiliul Municipal Chişinău a mai subliniat că la şedinţa preconizată consilierii trebuie să discute şi subiectele anunţate de socialişti anterior: situaţia din grădiniţele de copii şi instituţiile medicale ale municipiului, creşterea tarifelor şi posibilitatea alocării compensaţiilor locuitorilor nevoiaşi ai municipiului, auditul instituţiilor subordonate Primăriei care solicită majorarea tarifelor, moratoriul de 30 de zile pentru toate construcţiile nelegale din municipiu şi constituirea comisiilor speciale pentru anchetarea şantierelor de cosntrucţie litigioase.

Potrivit lui Ceban, socialiştii vor depune o cerere privind convocarea şedinţei pe numele primarului general al municipiului. În cazul ignorării iniţiativei, convocarea şedinţei va fi iniţiată de o treime din consilierii municipali – aşa cum  prevede legea.

Video

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă