PSRM

09 noiembrie 2021

PSRM cere aprobarea urgentă a compensațiilor pentru toți consumatorii de gaz natural

ПСРМ

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova se arată îngrijorat în legătură cu majorarea de circa 2,4 ori – de la 4,2 lei, la 10,3 lei – a tarifelor la gazul natural pentru consumatorii finali, începând cu 1 noiembrie 2021. Tariful calculat cu TVA este de 11,08 lei. Această decizie, care este luată la începutul perioadei rece a anului și cu efect retroactiv, va lovi foarte dur în majoritatea cetățenilor, în mod special în cei cu venituri mici și medii. Saltul de peste două ori a tarifului la gaz este o lovitură gravă și pentru agenții economici, preponderent pentru cei care utilizează gazul natural în procesul de producție.

Pe fundalul scumpirilor fără precedent și la alte produse, înregistrate în ultimele luni, constatăm o situație gravă în care mulți cetățeni, dar și agenți economici, vor fi în imposibilitate de a achita noile facturi la gazul natural. Admitem că unele afaceri ar putea falimenta, iar angajații acestora să rămână fără loc de lucru.

Mai mult, cea mai mare scumpire a gazului natural din istoria țării va provoca un lanț de noi scumpiri la majoritatea produselor, fapt ce inevitabil va sărăci și mai mult populația țării. Deja producătorii de energie termică au anunțat că, după majorarea tarifelor la gaz, vor cere neapărat scumpirea căldurii livrate centralizat.

În aceste condiții, PSRM cere Guvernului și Parlamentului aprobarea de urgență a măsurilor de susținere din partea statului a tuturor consumatorilor de gaz natural, atât a persoanelor fizice, cât și a celor juridice. Subliniem repetat că, în lipsa unui program serios de susținere din partea statului, mulți cetățeni nu vor fi în stare să achite facturile la gaz, iar unii agenți economici vor falimenta.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au pregătit deja un proiect de lege, care prevede susținerea populației în cazul majorării tarifelor la gaz. Sperăm că acest proiect va fi examinat și aprobat cât mai rapid posibil, astfel ca ajutorul din partea statului să fie oferit deja la următoarele facturi pentru gazul natural.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă