PSRM

05 aprilie 2021

PSRM cere anchetă: Toate indiciile arată că SIS și Maia Sandu au știut despre faptul că se pregătește răpirea lui Ceaus

Deputații PSRM acuză Serviciul de Informații și Securitate (SIS), dar și președintele Maia Sandu de faptul că au cunoscut despre răpirea judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus. În cadrul unui briefing de presă, parlamentarii au prezentat mai multe probe.

„În 2019, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski s-a adresat premierul de atunci Maia Sandu să-l ajute la extrădarea lui Ceaus. Maia Sandu atunci a declarat că va face totul ca această solicitare să fie satisfăcută. În 2021, președintele Maia Sandu s-a întâlnit cu Zelenski și au avut discuții secrete. La sfârșit de februarie, început de martie, conducerea SIS s-a întâlnit cu reprezentanții Serviciilor din Ucraina, iar SIS se supune președintelui Maia Sandu. La 13 martie 2021, Maia Sandu s-a întâlnit cu conducerea SIS. La 29 martie, portalul RISE Moldova, finanțat de SUA și Soros, a avut un articol despre Ceaus. Se cunoaște că RISE Moldova este folosit de Servicii pentru a pregăti opinia publică, pentru a speria pe cineva, pentru a spăla imaginea cuiva…

Pe 2 aprilie, ambasadorul SUA Hogan s-a întâlnit cu Maia Sandu și cu Renato Usatîi, iar la 3 aprilie se produce răpirea lui Ceaus și Usatîi publică video cu detalii din răpire. Apar întrebări despre sincronizări, care duc la gândul că Maia Sandu a fost implicată în acest proces”, a declarat deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea.

Socialistul a menționat și faptul că ONG-urile finanțate de SUA au păstrat liniștea în acest caz, spre deosebire de reacția pe care au avut-o când au fost expulzați profesorii turci. Totodată, deputatul PSRM Grigore Novac a declarat că la următoarea ședință a Parlamentului socialiștii vor cerea crearea unei comisii de anchetă pe marginea acestui caz.

“SIS nu putea să nu cunoască, mai ales că atunci când pe teritoriul Republicii Moldova apar cetățeni al Serviciilor din alte state, Serviciile de spionaj se interesează, spionează, dar iată că vedem SIS spune că nu cunosc nimic și asta tot e grav, dacă nu au cunoscut”, a mai declarat Novac.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă