PSRM

01 februarie 2021

PSRM: Datorită acțiunilor Ministerului Sănătății condus de Viorica Dumbrăveanu, țara noastră va primi gratuit vaccinuri, precum și la un preț privilegiat

Deputații fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor, vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia – membru al comisiei, precum și vicepreședintele fracțiunii PSRM în Consiliul municipal Chișinău Dinari Cojocaru, a vorbit în cadrul briefing-ului din 1 februarie despre cum decurge procesul de pregătire pentru vaccinarea populației republicii cu vaccinul împotriva virusului Covid.

Vladimir Odnostalco a explicat că săptămâna trecută au existat multe speculații cu privire la acest subiect care nu corespundeau realității, ceea ce a indus în eroare oamenii. Prin urmare, reprezentanții PSRM au furnizat toate informațiile fiabile despre procesul de pregătire a țării noastre pentru procesul de imunizare pe baza inițiativei globale COVAX, menită să asigure disponibilitatea vaccinurilor împotriva COVID-19 pentru țările cu venituri mici și medii.

Pregătirile pentru acest proces au început în iulie 2020, când Ministerul Sănătății, condus de Viorica Dumbrăveanu, a anunțat intenția de a participa la imunizarea populației pe platforma COVAX și a început pregătirea documentelor.

Deputatul a precizat că Republica Moldova a aderat la inițiativa globală COVAX în luna august 2020, iar la 7 decembrie 2020 a fost expediată solicitarea pentru a primi vaccinul împotriva COVID-19. COVAX a primit cereri pentru aprovizionare cu vaccin din partea a 72 de țări, însă, la prima etapă, doar 18 țări au fost selectate, inclusiv Republica Moldova.

“Datorită actelor semnate de ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu și ministrul Finanțelor Serghei Pușcuță, țara noastră va primi gratuit vaccinuri pentru 20% din populație. Pentru că la OMS noi figurăm ca țară cu o populație de 4 milioane de cetățeni, vom primi 800 de doze gratuite, adică pentru 400 de mii de cetățeni, câte 2 doze la fiecare. Doze pentru alte 30% din populație noi vom procura la un preț privilegiat, datorită acțiunilor întreprinse de ministerul Sănătății”, a anunțat Vladimir Odnostalco.

Totodată, Alla Darovannaia a precizat că la prima etapă vor fi vaccinate persoanele din grupuri de risc: este vorba despre lucrătorii din domeniul medical, personalul și beneficiarii din cadrul instituțiilor rezidențiale de îngrijire, adulții cu vârstă mai mare de 60 ani, persoanele cu boli cronice, lucrătorii din domeniul asistenței sociale, de educație, angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar.

„În prima etapă, este foarte important ca vaccinarea să fie, în primul rând, voluntară. Fiecare cetățean va primi vaccinul numai după semnarea unui acord. După vaccinare, cetățeanul va primi un certificat de vaccinare, care va indica toate informațiile despre vaccin. În același timp, sistemul medical este pregătit ca, în cazul apariției efectelor secundare, tratamentul și consultațiile să fie oferite gratuit cetățenilor Republicii Moldova”, a spus Alla Darovannaia.

Recent, ministerul Sănătății a primit răspunsul din partea platformei COVAX că primele loturi de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie. Este vorba despre 24.570 doze de vaccin Pfizer și 264.000 doze produse de Oxford.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă