PSRM

11 ianuarie 2016

PSRM: ”Aflarea lui Chirtoacă în funcţia de primar general prezintă pericol pentru viaţa chişinăuienilor”

Consilierii socialişti Petru Burduja, Gaic Vartanean, Alexandru Odinţov şi Eugenia Ceban au susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia au criticat dur modalitatea în care a fost gestionată situaţia tragică din Piaţa Centrală din Chişinău şi au cerut tragerea la răspundere a funcţionarilor responsabili, inclusiv demisia Primarului General al capitalei.

Consilierii au făcut următoarea declaraţie:

„La 9 ianuarie, în Chişinău, s-a produs o tragedie cumplită. În rezultatul unei scurgeri de gaze şi a exploziei unei butelii de gaz, în cafeneaua „La Soacra”, au avut de suferit 17 persoane, dintre care trei se află într-o stare gravă. Motivul acestui eveniment tragic este neglijenţa criminală atît din partea proprietarilor unităţii în cauză, cît şi din cea a organelor de control.

În cadrul verificării operative au fost identificate încălcări grave ale tehnicii de securitate, în special amplasarea buteliilor aproape una de alta. Teritoriul Pieţei Centrale s-a dovedit a fi insuficient de adaptat pentru evacuarea persoanelor rănite şi accesul pompierilor la locul deflagraţiei.

Această tragedie a indicat o dată în plus nivelul fără de precedent al corupţiei şi neglijenţei în structurile publice şi întreprinderile municipale. Răspunderea directă pentru tragedie revine anume edilului capitalei, Dorin Chirtoacă.

Cazul din 9 ianuarie nu a fost primul de acest gen, produs pe teritoriul subordonat Primăriei de Chişinău. N-au trecut nici 2 săptămîni de cînd, în preajma Universităţii Pedagogice, a luat foc un troleibuz. Doar dintr-o fericită întîmplare nimeni nu a avut de suferit.

Totodată, viaţa chişinăuienilor se află în pericol din cauza sutelor de construcţii efectuate fără respectarea normelor de construcție, din cauza reparaţiilor arbitrare ale spaţiilor locative, însoţite de demolarea pereţilor de bază, zecilor de construcţii în zone cu pericol de alunecări de teren, care, în caz de cutremur de pămînt sau alt cataclism, vor rezulta prin mii de victime umane. Deja au fost cazuri de prăbuşire a mansardelor – pe strada Alba Iulia, 4.

Fracţiunea Socialiştilor în Consiliul Municipal, la fiecare şedinţă, a insistat şi va insista asupra efectuării unui audit amplu al întreprinderilor municipale, precum şi pe încetarea practicii curupţioniste de numire în funcţiile-cheie a persoanelor din partid sau a rudelor, fără organizarea concursurilor. Nu este un secret că întreprinderile municipale sînt administrate de persoane afiliate Partidului Liberal şi personal lui Dorin Chirtoacă. Toţi directorii de pieţe, inclusiv cel al Pieţei Centrale, sînt protejaţii lui Dorin Chirtoacă şi Mihai Ghimpu. Cei din urmă îi folosesc în calitate de „vaci mulgătoare” şi „umplutori” ai bugetului Partidului Liberal şi ai bugetelor personale ale primarului general şi unchiului acestuia.

Explozia de la piaţă este o consecinţă directă a iresponsabilităţii şi neglijenţei, generate de politica, promovată de conducerea Primăriei, de protecţionism şi camuflare a ilegalităţilor şi delapidărilor ce au loc în cadrul întreprinderilor municipale. În acest context, răspunderea directă pentru cele produse ar trebui să revină şefului întreprinderii municipale „Piaţa Centrală”.

Vina principală pentru evenimentul tragic urmează a fi pusă în seama edilului capitalei, cel care, după tragedia de la Bucureşti, în stilul care-l caracterizează, a raportat despre verificările organizate şi măsurile întreprinse. Declarînd despre închiderea temporară a unor unităţi de agrement, Chirtoacă a uitat sau a trecut intenţionat cu vederea întreprinderile municipale, care i se subordonează nemijlocit, printre acestea figurînd şi „Piaţa Centrală”.

20160111-004Este sfidător faptul că primarul a reacţionat la tragedie doar în ziua următoare, în timp ce victimele şi rudele lor erau supuse unei proceduri umilitoare: cînd în instituţiilor medicale li se cereau poliţele medicale pentru acordarea asistenţei necesare, alături de oameni nu a fost nimeni din reprezentanţii autorităţilor locale sau centrale pentru a-i sprijini şi a clarifica situaţia.

Doar cîteva luni au trecut din momentul în care societatea publică a statului vecin s-a consolidat cu un singur scop: de a pedepsi autorităţile locale şi centrale pentru corupţie, care realmente ucide. Şi în Moldova, care se sufocă de corupţie, aceste apeluri au găsit un număr mare de adepţi. Astăzi, corupţia în Primărie şi la întreprinderile municipale, ce-i sînt subordonate, a pus în pericol zeci de vieţi ai cetăţenilor ţării noastre, cărora le dorim o vindecare cît mai grabnică. Datoria societăţii moldoveneşti atît în faţa celor care au avut de suferit, cît şi în scopul prevenirii unor tragedii similare pe viitor, stă în pedepsirea celor vinovaţi aşa cum o prevede legea. În România vecină, politicienii au hotărît să nu încerce răbdarea poporului şi au demisionat de bună voie, începînd cu administraţia municipală şi terminînd cu prim-ministrul ţării.

Fracţiunea PSRM în Consiliul Municipal Chişinău declară că aflarea lui Dorin Chirtoacă în postul de primar general de Chişinău şi menţinerea echipei sale în posturile de conducere reprezintă pericol pentru viaţa şi sănătatea locuitorilor Chişinăului.

Ţinînd cont de cele menţionate, fracţiunea Partidului Socialiştilor din Consiliul Municipal:

1. Îl îndeamnă pe Dorin Chirtoacă să-şi asume răspunderea pentru administrarea ineficientă a Primăriei, pentru numiri ilegale în posturile de conducere ale întreprinderilor municipale şi, drept urmare, corupţia care duce la asemenea tragedii. Cerem primarului să-şi dea de bună voie demisia din funcţia de primar general. În caz contrar, vom iniţia procedura de destituirea forţată a lui Chirtoacă din funcţie.

2. Iniţiază constituirea unei comisii de anchetă în cadrul Consiliului Municipal pentru investigarea detaliată şi minuţioasă de tragediei şi a motivelor acesteia, precum şi pentru pedepsirea tuturor responsabililor pentru producerea cazului tragic, atît din conducerea Primăriei, cît şi a întreprinderii municipale „Piaţa Centrală”, cu implicarea în activitatea comisiei a reprezentanţilor societăţii civile.

3. Cere demisia imediată a directorului întreprinderii municipale „Piaţa Centrală”, precum şi a administratorilor altor instituţii şi întreprinderi municipale. Numirea în funcţiile de conducerea, în cadrul Primăriei Chişinău, trebuie să aibă loc doar în baza unor concursuri deschise.

PSRM este gata să ofere victimelor şi membrilor familiilor lor asistenţa juridică, necesară pentru întocmirea cererilor de chemare în judecată împotriva Primăriei şi „Pieţei Centrale” cu recuperarea prejudiciilor cauzate. Totodată, la şedinţa Consiliului Municipal, fracţiunea socialiştilor va aborda chestiunea privind acordarea de ajutor material victimelor tragediei”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă