PSRM

18 noiembrie 2021

PSRM acuză guvernarea de „înțelegere ascunsă cu autoritățile Ucrainei”

PSRM acuză guvernarea de la Chișinău că ar „închide ochii” de la problema construcției Hidrocentralei de la Novodnestrovsk, care duce la secarea râului Nistru și provoacă multe probleme ecologice, ca urmare a unui troc „ascuns” cu puterea de la Kiev. Vicepreședintele Legislativului, Vlad Batrîncea, deputat PSRM, afirmă că există informații că partea ucraineană s-a adresat autorităților moldovenești „cu o ofertă netransparentă”. Propunerea Ucrainei ar consta în susținerea Republicii Moldova „în asigurarea securității naționale și rezolvarea conflictului transnistrean”. Chișinăul, însă, ar trebuie „să nu atragă atenție la construcția hidrocentralei de pe Nistru”.

Deputatul socialist a criticat această înțelegere, pe care a numit-o „una periculoasă și arbitrară”. Batrîncea a subliniat că procesul legat de soarta râului Nistru trebuie să fie transparent, iar oamenii să fie informați despre evoluțiile acestuia. El a mai insistat să fie efectuată o inspecție ecologică pentru a afla starea reală a Nistrului.

Batrîncea a mai declarat că Ucraina nu permite părții moldovenești să inspecteze regiunea Novodnestrovsk, unde se fac noi lucrări de lărgire a râului Nistru, pe partea ucraineană. Deputatul a amintit despre incidentul recent între poliția de frontieră a Republicii Moldova și paza paramilitară, înarmată, care asigură securitatea hidrocentralei de la Novodnestrovsk, și au împiedicat intervenția oamenilor legii moldoveni să documenteze lucrările din preajma acestui obiect industrial.

Vlad Batrîncea a cerut primului ministru, ministrului de Externe etc. să reacționeze public la starea gravă a Nistrului, din cauza activităților părții ucrainene și să ceară investigarea situației, pentru a nu lăsa țara noastră fără apa din acest fluviu.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă