PSRM

19 ianuarie 2021

PSRM a sesizat la Curtea Constituțională asupra termenului în care președintele este obligat să desemneze candidatura premierului

Deputații PSRM au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care au solicitat explicații asupra termenului maxim când președintele țării este obligat să desemneze candidatura la funcția de premier, care sunt sancțiunile pentru refuzul șefului statului de a înainta un candidat și dacă acest refuz constituie temei pentru a dizolva Parlamentul după expirarea a trei luni de la demisia Guvernului.

Socialistul Vasile Bolea, președintele comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, a declarat că sesizarea conține șase întrebări: 1 – care este termenul limită în cadrul căruia președintele este obligat să facă prima desemnare a candidatului la funcția de prim-ministru în cadrul termenului general de trei luni; 2 – refuzul sau inacțiunea președintelui de a desemna un candidat la funcția de prim-ministru constituie faptă gravă prin care încalcă prevederile Constituției; 3 care sunt consecințele în cazul în care președintele nu a desemnat candidatul la funcția de prim-ministru, iar între timp s-a scurs termenul general de 3 luni; 4 – care sunt consecințele în cazul în care președintele a desemnat candidatura la funcția de prim-ministru, ignorând 45 de zile de la prima solicitare precum și în cazul în care refuză să desemneze a doua candidatură; 5 – constituie drept temei dizolvarea Parlamentului drept rezultat refuzul șefului statului de a desemna un candidat la funcția de premier după expirarea termenului de trei luni de la demisia Guvernului; 6 – care sunt consecințele în cazul dacă președintele în urma consultării fracțiunilor parlamentare consideră că mai există șanse reale pentru a învesti Guvernul prin intermediul Parlamentului, dar s-a scurs termenul de 45 de zile.

”Trebuie să avem o claritate în acest sens. Vedem că președintele țării, care trebuie să aibă o poziție pro-activă și să fie mediator, dar nu o persoană care să facă jocul politic al unui partid din Parlament, membru al căreia era până nu demult. În aceste condiții vrem ca CC, pentru societate și cei care încearcă să manipuleze cu litera Constituției, să dea răspunsuri clare. Președintele are obligația de a desemna un candidat șa funcția de premier”, a declarat Bolea.

Curtea Constituțională a declarat, la 18 ianuarie, inadmisibilă sesizarea Partidului Acțiune și Solidaritate privind posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului. Potrivit CC, Constituția Republicii Moldova conține soluții privind dizolvarea Parlamentului înainte de expirarea termenului de patru ani. Astfel, dizolvarea Parlamentului este posibilă numai în condițiile prevăzute de articolul 85 din Constituție.

Amintim, PSRM i-a solicitat președintelui Maia Sandu desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru până pe data de 01 februarie. Președintele PSRM, Igor Dodon, a declarat că din această dată începe sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă