PSRM

20 februarie 2023

PSRM a contestat la CC procedura de înaintare a candidaturii lui Dorin Recean la funcția de prim-ministru

Astăzi, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, secretarul executiv al PSRM, împreună cu Grigore Novac și Maxim Lebedinschi, membri al Comitetului Executiv al PSRM, au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care au contestat procedura de înaintare de către Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a candidaturii lui Dorin Recean la funcția de prim-ministru.

Socialiștii consideră că Maia Sandu a încălcat grav jurisdicția Curții Constituționale și Constituția Republicii Moldova, iar consultările cu fracțiunile parlamentare au fost mimate.

Vlad Batrîncea a amintit că cea mai mare fracțiune parlamentară – BCS, cea mai mare forță de opoziție, a fost anunțată despre consultări cu 40 de minute înainte de începerea acestora, deși în acel moment deja era anunțat și briefingul Președintelui țării.

”Este clar că deja exista un scenariu și Parlamentul a fost ignorat în acea situație. Noi suntem 32 de deputați și era nevoie de timp ca să ne convocăm, să luăm decizii, dar, cu părere de rău, fracțiunea noastră a fost obstrucționată”, a menționat Vlad Batrîncea.

Maxim Lebedinschii, a menționat că în conformitate cu Constituția, președintele țării are obligația constituțională de a consulta fracțiunile parlamentare, obligație care nu poate fi mimată.

”În aceste condiții, vrem să vedem dacă Curtea Constituțională va respecta practica sa anterioară sau va încerca să facă jocuri politice în favoarea unor grupuri parlamentare”, a concluzionat Maxim Lebedinschi.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă