PSRM

23 februarie 2017

Proteste: PSRM cere demisia Ministrului Sănătății

Astăzi, deputații din Parlamentul Republicii Moldova, consilierii municipali, activiștii PSRM și locuitorii Chișinăului au organizat un protest împotriva creșterii prețurilor la medicamente și serviciile medicale.

Noile tarife au intrat în vigoare la data de 10 februarie, curent. În special, de trei ori s-a majorat costul analizelor de sânge, de 4 ori – o consultație la medic, de două ori – serviciile chirurgicale, serviciile de aflare în spital s-au scumpit de două ori, inclusiv în secția reanimare, cu 20% – chemarea medicul la domiciliu pentru cei care nu au polița de asigurare medicală obligatorie.

Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea a declarat la protest că în prezent, oamenii nu pot să-și achite serviciile comunale, nu au cu ce cumpăra produse alimentare, medicamente pentru strictul necesar.

TPA_7412“Conducerea criminală propune prețuri pe care oamenii nu și le pot permite. În rezultat, populația nu se află la un pas, ci sub pragul sărăciei. Acest lucru, cu siguranță este un genocid. Noi cerem, să fie oprit genocidul propriului popor. Noi cerem moratoriu pe orice majorare a prețurilor la serviciile medicale”. – a declarat Vlad Batrîncea.

Secretarul executiv al PSRM a numit reforma din domeniul sănătății cu privire la stabilirea prețurilor noi, ca fiind una criminală. El a fost surprins de faptul că în anul 2009, bugetul asigurărilor medicale a fost de circa 2 miliarde de lei –bani care ajungeau pentru prestarea unor servicii medicale de calitate. Astăzi, bugetul a crescut până la 5 miliarde și acești bani nu sunt suficienți, chiar dacă spitalele se închid în întreaga țară.

“Responsabil de această reformă este Ministerul Sănătății. Mâine, deputații fracțiunii parlamentare ai PSRM, vor cere demisia ministrului Sănătății” – a declarat Vlad Batrâncea.

Parlamentarul Vladimir Odnostalco s-a arătat indignat de faptul că guvernul nu le propune oamenilor bolnavi să se trateze ci de fapt, să moară.

TPA_7444“Astăzi ni se oferă un lucru simplu – să murim. Nu există om, fără probleme. Ești forțat să plătești pentru tot: pentru analize, medicamente și tratament. Când Ministerul Sănătății  declară că prețurile scad și medicamentele devin mai accesibile – e o minciună. În sate nu avem farmacii, spitalele se închid, putem vedea că pentru anumite servicii medicale, prețurile cresc cu 400%”, a declarat Vladimir Odnostalco.

Potrivit deputatului Parlamentului RM, Oleg Lipskii guvernul își amintește de popor doar atunci când are nevoie de credite din partea donatorilor internaționali: “Acest guvern nu se gândește la oameni, ci la promovarea intereselor sale. Și acest lucru îl vedem atunci când se majorează prețurile nu doar la serviciile medicale, dar și la agentul termic, apă, transport și produse alimentare. Noi spunem “nu” genocidului propriului popor!“.

PSRM cere demisia imediată a ministrului Sănătății al RM, Ruxanda Glavan și anularea deciziei privind majorarea prețurilor la medicamente și costul serviciilor medicale. Fracțiunea PSRM în Parlament intenționează în zilele următoare să depună moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă