PSRM

30 noiembrie 2023

Proiectul de lege privind efectuarea deconectărilor în numerar a fost retras de pe ordinea de zi a Parlamentului

Astăzi în ședința în plen a Parlamentului, deputatul BCS, Bogdan Țîrdea a propus retragerea din ordinea de zi a proiectului de lege cu privire la efectuarea decontărilor în numerar.

Deputatul a adus mai multe argumente în acest sens. În primul rând, deputatul s-a referit la faptul că cea mai mare sursă de venit sunt cele obținute din salariile neoficiale care astăzi însumează circa 13 mld. de lei în Republica Moldova, dar și din remitențele de peste hotare, care în majoritatea cazurilor sunt la fel neoficiale, și reprezintă în jur 42 mld. lei.

Potrivit deputatului, nu poate fi neglijat și faptul că achitările în numerar în Moldova, reprezintă astăzi peste 70% în țara noastră.

În opinia lui Bogdan Țîrdea, proiectul respectiv face un lobby deschis sectorului bancar, care pe parcursul anului curent a avut un profit net de circa 3,5 mld. lei. Mai mult, Asociația Patronatelor din Moldova a criticat dur acest proiect. Bogdan Țârdea a subliniat că asemenea proiecte au provocat crize profunde în mai multe state, inclusiv România, Italia. etc.

Socialistul a concluzionat că proiectul adoptat în formula prezentată va lovi foarte dur atât asupra creșterii economice, cât și asupra nivelului de trai al cetățenilor.

Majoritatea parlamentară a susținut retragerea acestui proiect de pe ordine de zi a Parlamentului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă