PSRM

19 aprilie 2019

Președintele intenționează săptămîna viitoare să se adreseze la Curtea Constituțională pentru înaintarea unui candidat la funcția de premier

Cel mai probabil, săptămîna viitoare, președintele se va adresa la Curtea Constituțională pentru a obține o interpretare clară cu privire la următoarea întrebare: în cazul în care Parlamentul nu are o conducere și nu este în măsură să adopte nicio lege, șeful statului are dreptul să înainteze o candidatură la funcția de prim-ministru sau nu? Desprea aceasta a declarat Igor Dodon, în cadrul emisiunii “Linia directă“ la postul de televiziune Accent TV.

„Juriştii noștri de la președinție spun că nu, pentru că, dacă în Parlament nu există o majoritate parlamentară, dacă este imposibil să se adopte măcar o lege, atunci pentru ce să înaintezi un candidat la funcția de premier? Dar pentru că mai apoi să nu fie nicio interpretare, cel mai probabil luni sau marți va trebui să mă adresez la Curtea Constituțională pentru a clarifica acest lucru. Dacă Curtea Constituțională spune că Președintele este obligat, atunci, cel mai probabil, imediat după Paști voi începe negocierile cu fracțiunile, chiar dacă nu există o conducere a Parlamentului, și voi înainta un candidat la funcția de prim-ministru. Cînd există o majoritate parlamentară, totul este clar. Două partide înaintează candidatura și atunci e mai ușor. Dacă nu există majoritate parlamentară, atunci va trebui să-mi asum responsabilitatea și să mă gîndesc pe cine să înaintez, iar mai departe să se descurce Parlamentul”, a spus el.

Igor Dodon a menționat că, dacă Curtea Constituțională decide că, în situația în care nu există conducerea Parlamentului, Președintele nu este obligat să înainteze un candidat la funcţia de prim-ministru, atunci el nu va interveni în acest proces. Aceasta înseamnă că, dacă deputaţii care au acces în Parlament nu vor ajunge la o înţelegere, atunci legislativul va fi dizolvat după 21 iunie.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă