PSRM

22 mai 2019

Președintele Republicii Moldova va dizolva parlamentul dacă în două sptămîni nu va fi creată majoritatea

În 27 de ani de independență a Republicii Moldova, în premieră, la expirarea a circa 3 luni după alegerile parlamentare și 2 luni după prima ședință a noului Parlament nu avem nici Președinte al Parlamentului, nici majoritate parlamentară și nici Guvern funcțional. Despre acest lucru a declarat în cadrul briefing-ului pentru presă, președintele Igor Dodon, care a condamnat “egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați și grupuri parlamentare”.

“Cetățenii Republicii Moldova, oamenii, așteaptă crearea majorității parlamentare, așteaptă ca în sfîrșit deputații să înceapă să muncească. Vreau să mă adresez deputaților aleși în Parlamentul RM la 24 februarie: sau începeți să munciți – voi primiți salarii de 10 ori mai mari decît pensia medie pe țară, – formați o majoritate parlamentară, alegeți conducerea parlamentului, împreună vom alege Guvernul, sau recunoașteți faptul că ambițiile, nu vă permit să găsiți limbă comună, fapt care va conduce la declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Ajunge aceste jocuri “încolo-încoace”. Unii merg prin parlamentul gol și organizează show-uri acolo. Nu știu nici regulamentul, nu știu nimic. Creați majoritate parlamentară și convocați ședința parlamentului, care este problema?!”, a spus șeful statului.

Igor Dodon a solicitat să lase deoparte „ambițiile prostești”, care au obosit toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de partidul pe care l-au votat în ultimile alegeri. „Ajunge!”, a spus președintele.

De asemenea, șeful statului a menționat că astăzi s-a adresat la Curtea Constituțională pentru a avea claritate referitor la termenul limită de dizolvare a Parlamentului: trei luni după 9 martie – data aprobării rezultatelor alegerilor parlamentare de către Curtea Constituțională, sau după 21 martie – data ședinței de constituire a noului Parlament.
“Dar cel mai probabil, au rămas doar 2 săptămîni, pînă pe 7 iunie. Dacă în această perioadă nu găsiți un consens și nu creați o majoritate parlamentară, atunci voi fi nevoit să dizolv Parlamentul, iar deputații să-și asume consecințele în cadrul alegerilor anticipate. Numerotarea inversă a început”, a conchis Igor Dodon.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă