PSRM

25 martie 2019

Președintele Republicii Moldova invită liderii fracțiunilor parlamentare la dialog

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul briefing-ului din 25 martie, a invitat la dialog liderii partidelor care au aces în Parlament, în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. El, a justificat necesitatea negocierilor spunînd că “se constată un blocaj politic post-electoral, din care cauză nu se prevede nicio majoritate parlamentară, deci nici șansele formării unui nou guvern, care să se ocupe de problemele socio-economice”.

“Cetățenii nu pot aștepta la nesfîrșit realizarea promisiunilor electorale, în timp ce partidele politice se dușmănesc între ele și se întrec în declarații acuzatoare.

Orice zi care nu ne apropie de o nouă guvernare, social orientată și responsabilă, e o zi pierdută pentru economie și pentru stabilitatea țării. Se creează un vid al puterii executive, care dăunează direct statului și oamenilor.

De aceea, consider că trebuie cît mai repede să oferim claritate – sau încep negocierile la modul serios, sau partidele să declare deschis că preferă să meargă în alegeri anticipate și să-și asume toate consecințele, și într-un caz, și în altul”, a spus Igor Dodon.

Președintele a declarat că, “am decis să tai acest nod gordian al blocajului politic și să invit la dialog liderii partidelor care au capacitatea să creeze o majoritate parlamentară, într-o formulă sau alta, pentru a discuta cu ei situația actuală din noul legislativ și perspectivele politice pe care le putem oferi țării. Sper că aceste discuții vor servi drept stimul serios care să catalizeze procesul de negocieri dintre partide”.

Igor Dodon a invitat official,  pentru marți, 26 martie, la Reședința de Stat, str. N. Iorga, 23, următoarele partide, în ordinea reprezentativității lor parlamentare:

  1. Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi, la ora 14.00;
  2. Liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc, la ora 15.00;
  3. Liderii Blocului electoral ACUM – Maia Sandu și Andrei Năstase, la ora 16.00.

Președintele a menționat că, aceste formațiuni dispun de numărul necesar de mandate parlamentare pentru a decide soarta și configurația viitoarei guvernări.

Liderii formațiunilor pot veni împreună cu cîțiva membri ai echipei, la discreția lor.

“În urma discuțiilor separate cu echipele celor trei formațiuni, îmi rezerv dreptul de a ieși cu concluziile mele finale și voi anunța următorii pași, dacă va fi cazul”, a subliniat Igor Dodon.


 

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă