PSRM

16 august 2019

Președintele a solicitat Guvernului să suspende decizia scandaloasă a ANRE: Aceasta constituie o încercare a PDM de a destabiliza situația în țară!

Președintele a comentat decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică privind majorarea tarifului la energia electrică.

Șeful statului a amintit că Consiliul de administrare al acestei agenții a fost instalat în funcție de PDM, în preajma alegerilor parlamentare. Totodată, el a menționat că dacă anterior ANRE anunța că examinează scenariul majorării tarifului de furnizare a energiei electrice de Gas Natural Fenosa cu 3,2%, apoi, conform deciziei adoptate, majorarea este aproape dublă față de cifra inițial anunțată.

“Astfel, devine clar că majorarea respectivă nu are la bază calcule temeinice și justificate, dar constituie o încercare de a destabiliza situația în țară la comanda politică a fostei guvernări. În aceste condiții, recomand Guvernului să întreprindă măsurile prevăzute de legislație pentru a suspenda decizia iresponsabilă și lipsită de argumentare a ANRE. Instituția, care trebuie să acționeze absolut independent de factorul politic și să asigure o reglementare a pieței energetice strict conform legislației și metodologiilor aprobate, încearcă să transfere pe umerii cetățenilor și economiei povara guvernării iresponsabile și populiste a ”democraților”. Conformîndu-se obiectivelor electorale ale PD, anul trecut, ANRE a revăzut nejustificat tarifele la gazele naturale și energie electrică, plasînd o bombă sub sistemul energetic al țării. Deși încă la început de an întreprinderile din sectorul dat au făcut adresări către ANRE pentru a reveni la respectarea metodologiilor de calcul a tarifelor, conducerea ANRE, instalată de Partidul Democrat, a preferat să tergiverseze adoptarea deciziilor, agravînd situația și mai mult”, a subliniat președintele.

De asemenea, Igor Dodon consideră că în afară de contestarea deciziei de ieri a ANRE, Guvernul urmează să vină cu măsuri concrete de sporire a gradului de protecție socială a persoanelor cu venituri mici.

“În acest context, voi veni săptămîna viitoare cu o inițiativă legislativă de modificare a Legii cu privire la ajutorul social, majorînd astfel multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat utilizat la stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului. Aceasta va permite să acordăm ajutor unui număr mai mare de cetățeni aflați în dificultate. Totodată, urmează a fi revăzută Hotărîrea Guvernului nr. 1167, pentru a majora cuantumul ajutorului pentru perioada rece a anului. În cele ce urmează vor continua discuțiile noastre cu conducerea Federației Ruse, pentru a obține o reducere a prețului de import la gazele naturale. În acest sens voi întreprinde o vizită la Moscova la începutul lunii septembrie”, a conchis șeful statului.

 

 

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă