PSRM

13 decembrie 2021

Președintele PSRM, Igor Dodon, l-a felicitat pe Vadim Krasnoselski cu ocazia realegerii în funcție.

Președintele PSRM, Igor Dodon, l-a felicitat pe Vadim Krasnoselski cu ocazia realegerii în funcție.

În mesajul de felicitare, Igor Dodon a menționat următoarele:

”Adresez felicitări liderului Transnitriei, Vadim Krasnoselski, cu ocazia realegerii în funcție.

Procesul de reglementare transnistreană este un subiect prioritar de importanță națională, de care depinde viitorul statalității moldovenești și noi nu avem pe malul stâng al Nistrului alți parteneri de negocieri în afară de conducerea de facto a regiunii.

Peste 100 mii de locuitori ai regiunii (cca 80%) și-au dat votul pentru actualul lider al Transnistriei. Ei toți sunt conaționalii noștri. Voința acestor oameni trebuie respectată. A numi votul lor „ilegal” înseamnă a le ofensa demnitatea lor umană.

Autoritățile moldovenești au ratat încă o dată oportunitatea de a se prezenta adecvat în fața locuitorilor Transnistriei, dar și în fața partenerilor noștri din Federația Rusă. Neadmiterea pe teritoriul țării noastre a jurnaliștilor ruși și a persoanelor publice (inclusiv a Nataliei Narocinițkaia, cercetător cunoscut la nivel mondial), refuzul demonstrativ de a se întâlni cu delegația oficială a Dumei de Stat a Rusiei, împiedicarea locuitorilor din satele din stânga Nistrului să participe la vot – toate acestea nu contribuie la creșterea autorității actualei guvernări a Moldovei și a încrederii din partea populației Transnistriei și duce la o criză și mai mare în relațiile moldo-ruse.

Conducerea Moldovei, indiferent dacă dorește sau nu, va trebui să poarte un dialog cu actuala administrație de la Tiraspol. Acest lucru, mai devreme sau mai târziu, a fost conștientizat de către toți conducătorii Moldovei, de la Mircea Snegur până la Vlad Filat și Pavel Filip.

Continuarea dialogului în baza unui respect reciproc, fortificarea măsurilor de încredere constituie singura cale spre reglementarea pașnică a problemei transnistrene.

Fac apel către președintele Moldovei, guvern și conducerea parlamentului să înceteze cu lansarea declarațiilor scandaloase și a unor acțiuni greșite, care ar putea „arunca” procesul de reglementare transnistreană cu decenii în urmă.

Vreau să subliniez faptul că sunt mai multe lucruri care ne unesc decât ne dezbină cu locuitorii din Transnistria. Este vorba despre identitatea moldovenească, pacea interetnică, respectul față de patrimoniul istoric și cel cultural, păstrarea memoriei despre Marele Război pentru Apărarea Patriei, recunoașterea Federației Ruse ca cel mai important partener strategic al țării noastre, respectul față de Ortodoxie și față de valorile tradiționale. Acesta este fundamentul înțelegerii și unității noastre pe termen lung.

Doresc din toată inima populației Transnistriei pace și bunăstare, iar lui Vadim Krasnoselski – o administrare cu succes a regiunii în această perioadă dificilă.”

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă