PSRM

03 octombrie 2017

Președintele poate veni cu o inițiativă legislativă privind organizarea alegerilor în baza sistemului mixt de vot, nu în 2018, ci în 2022

Iar Partidul Socialiștilor să părăsească Comisia privind crearea circumscripțiilor uninominale și să pună la îndoială legitimitatea alegerilor viitoare. Acest lucru a fost anunțat de Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul Emisiunii „MegaFon” la postul de televiziune „NTV-Moldova”, informează „Aif.md”.

Șeful statului a reamintit că la adoptarea sistemului mixt de vot, el și PSRM au insistat asupra respectării a cinci condiții principale: alegerile să se desfășoare într-un singur tur de scrutin, să fie acordate mandate Diasporei, Transnistriei și Găgăuziei, precum și să fie deschise mai multe secții de votare în străinătate și transmise mai multe buletine de vot. Dacă aceste condiții nu vor fi respectate sau autoritățile vor încerca să născocească „noi reguli în timpul jocului”, răspunsul președintelui și al socialiștilor va fi dur, a asigurat șeful statului.

În primul rând, președintele poate veni cu o inițiativă legislativă privind organizarea alegerilor în baza sistemului mixt de vot, nu în 2018, ci în 2022, deoarece societatea nu este pregătită. În al doilea rând, socialiștii, partidul susținut de mai mult de 50% dintre cetățeni,  poate ieși din Comisia privind crearea circumscripțiilor uninominale și să pună la îndoială legitimitatea alegerilor următoare, deoarece nu au fost respectate anumite reguli, a menționat președintele. Șeful statului a subliniat că, în acest caz, partidul de la guvernare se va afla într-o situație dificilă, deoarece cel mai probabil, flancul drept va refuza participarea la alegeri.

Prin urmare, atunci când ei analizează astfel de scenarii: modificarea procedurii de la un tur la două, alte lucruri, cred că înțeleg că ultimul cuvânt ne aparține și că va fi o reacție dură care va schimba în mod conceptual absolut tot ceea ce s-a spus în ultimele luni în contextul viitoarelor alegeri parlamentare „, a adăugat Igor Dodon.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă