PSRM

24 iulie 2019

Președintele: Pensiile trebuie indexate de două ori pe an

În această dimineață șeful statului a avut o întrevedere cu colaboratorii aparatului președinției. În cadrul acesteia s-au discutat cîteva inițiative cu caracter economic și social în scopul impulsionării dezvoltării creșterii economice și sporirii gradului de protecție socială a cetățenilor țării.

Potrivit lui Igor Dodon, una dintre aceste inițiative va fi introducerea mecanismului de indexare a pensiilor de 2 ori pe an, care ar permite ajustarea la timp a mărimii pensiilor la evoluția prețurilor de consum. În același timp, șeful statului pledează pentru garantarea pe o perioadă echitabilă a dreptului la pensie pentru limita de vîrstă pentru urmași, în cazul decesului persoanei asigurate.

“Această măsură ar spori gradul de protecție socială a urmașilor persoanelor, care au contribuit toată viața la fondul social, dar au decedat prematur”, consideră președintele.

Aceste și alte inițiative vor fi discutate într-un format mai larg. Este demn de remarcat faptul că șeful statului promovează aceste inițiative de cîțiva ani, doar că de fiecare dată au fost blocați de regimul anterior.