PSRM

20 ianuarie 2020

Președintele Parlamentului s-a întîlnit cu Grupul ad-hoc al Consiliului Europei privind reforma în justiție din Moldova

Chișinău, 20 ianuarie 2020 – Reforma justiție este complexă, comportă multe riscuri, dar este vitală pentru Republica Moldova. Nu vom ceda, deoarece suntem determinați să valorificăm oportunitatea unică de a promova o justiție echitabilă, în interesul oamenilor, a declarat Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi la întrevederea cu Grupul ad-hoc de experți ai Consiliului Europei privind reforma în justiție din Moldova, aflat în vizită în țara noastră.

Președintele Parlamentului a subliniat că toate proiectele vor fi obligatoriu consultate cu societatea, inclusiv cu profesioniștii din domeniu, precum și cu partenerii externi cum este Comisia de la Veneția. Ziniaida Greceanîi a reiterat deschiderea pentru discutarea subiectelor legate de reformă, menționînd că nu are frică să dezbată problemele.

”Reforma justiției este crucială și trebuie să fie în favoarea cetățenilor. Nu este o temă din care ar trebui să încercăm să obținem dividende politice, este o necesitate vitală pentru stat și pentru cetățeni”, a mai spus Președintele Parlamentului.

Părțile au fost unanime în identificarea criteriilor pe care se va lucra în continuare. Reforma urmează să fie derulată transparent, se va încerca obținerea consensului politic, instituțional și a mediului profesional pentru parcursul procesului, iar acesta urmează să fie unul incluziv cu respect pentru balanța puterilor în stat, principiul separării puterilor, precum și a independenței judecătorilor.

Grupul ad-hoc de experți ai Consiliului Europei a fost constituit în vederea susținerii eforturilor de consolidare a sectorului justiției din Republica Moldova.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă