PSRM

25 august 2017

Președintele Moldovei a conferit „Ordinul Republicii” la patru veterani, participanți ai Operațiunii Iași-Chișinău

Cu prilejul aniversării a 73-a a Operaţiunii Iaşi-Chişinău, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, sub patronajul președintelui Republicii Moldova a avut loc concertul festiv „Eliberarea”, anunță serviciul de presă al Președintelui RM.

Pentru prima dată, Orchestra Naţională Prezidenţială, Corul Arhieresc al Mănăstirii Curchi şi toţi cei prezenţi au interpretat vestitul cîntec din anii de război „Smugleanca”. Chişinăuienii l-au salutat pe interpretul îndrăgit – artistul emerit al Rusiei, Grigori Leps, care a venit la sărbătoare la invitația șefului statului.

Totodată, cu prilejul sărbătorii Președintele Moldovei a conferit „Ordinul Republicii” la patru veterani,participanți ai Operațiunii Iași-Chișinău, în semn de înaltă recunoștință și apreciere a meritelor deosebite față de stat. Este vorba despre:

3ALEXANDROV Nicolai, locotenent major, comandant de companie auto, participant la eliberarea Ucrainei, Moldovei, României, Bulgariei și Ungariei. A primit contuzie grea lîngă lacul Balaton.

BELISKAIA Lidia, maior al serviciului medical, chirurg al spitalului militar de campanie. A salvat vieți ale soldaților și ofițerilor în luptele de pe frontul Kalininsk, Kursk, precum și în a celor de eliberare a Ucrainei, Moldovei, Poloniei, ajungînd pînă la Berlin. Văduvă a eroului URSS, eliberator al Chișinăului, Beliskii Alexei Ilie.

GAVLINSCHI Timofei, colonel, în anii războiului-artilerist al regimentului 89 de artilerie. A participat la eliberarea Moldovei, României, Bulgariei, Ungariei. Decorat cu  medalia „Pentru Vitejie” și cu Ordinul „Steaua Roșie”. A primit contuzie în luptele de pe Dunăre.

LEVIN Alexandr, maior, în anii războiului locotenent major, în calitate de comandant de pluton participat la luptele de la Stalingrad, unde a fost rănit. A participat la eliberarea Moldovei, României, Austriei.

”Ziua Operaţiunii Iaşi-Chişinău a devenit o sărbătoare a întregului popor, o sărbătoare care uneşte toate generaţiile. Poporul nostru niciodată nu-i va uita pe cei care, în august 1944, au adus pacea pe acest meleag. Aceasta este sărbătoarea poporului nostru și nimeni nu o va desființa. Le mulţumesc din suflet tuturor care au fost astăzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale”, a spus Igor Dodon.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă