PSRM

29 mai 2020

Președintele Igor Dodon susține că decizia de a ridica treptat restricțiile impuse în carantină este una corectă

Președintele Igor Dodon susține că decizia de a ridica treptat restricțiile impuse în carantină este una corectă. Șeful statului a explicat, în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”, că dacă toate interdicțiile se scoteau într-o zi, sistemul de sănătate putea intra în incapacitate de a acorda ajutorul medical necesar.

Potrivit președintelui, în spitalele din Moldova pot fi internați până la 4500-5000 de persoane infectate cu COVID-19. Astfel, dacă toate restricțiile erau să fie ridicate la 15 mai, atunci în fiecare zi aveau să fie înregistrate câte 300-400 de cazuri de infectări.

”Și se umpleau spitalele în trei zile. De aceea, decizia de a scoate restricțiile treptat a fost corectă. Trebuie să revenim în regim de urgență la dublarea salariilor în sistemul medical ca să motivăm medicii să nu plece din sistem. Trebuie să investim și în aparatajul medical”, a spus președintele.

Șeful statului a mai adăugat că medicii, epidemiologii, reprezentanții OMS sunt categorici și rezervați în scoaterea tuturor restricțiilor, chiar dacă din punct de vedere economic și social acest lucru ar fi benefic.

”Cunosc specificul activităților economice și mi-aș dori ca aceste restricții să fie scoase cât mai repede. De aceea, am propus ca restricțiile să fie ridicate treptat”, a declarat președintele.

La ora actuală, în Moldova sunt înregistrate 3165 de cazuri active. În total, au fost tratate 4278 de persoane.

Președintele țării a explicat care sunt pericolele, dacă Legea cu privire la ONG va fi aprobată în actuală redacție

Dacă Legea cu privire la Organizațiile neguvernamentale va fi aprobată în redacția actuală, securitatea țării va fi pusă în pericol. Asta pentru că documentul permite ONG-urilor să susțină partidele politice, dar și să fie finanțate din exterior. Despre aceasta a vorbit Igor Dodon în cadrul emisiunii “Președintele Răspunde”.

“Adică niște băieți de la Harvard își fac un ONG, transferă câteva milioane, după care acest ONG împreună cu partidul Maiei Sandu sau Năstase, sau oricare alt partid își începe activitatea politică. Adică pe de o parte, formațiunea politică nu are venit oficial. Asta înseamnă mixtiune din exterior în politica din Republica Moldova. Acum oponenții spun că dacă nu vom aproba documentul, nu vom primi finanțare de la UE. Cu așa condiții nu avem nevoie”, a spus Igor Dodon.

Totodată, președintele a menționat că acest document a fost aprobat, în prima lectură, în perioada Guvernului Filip. „De atunci, nici un Guvern, nici cel al Maiei Sandu nu s-a preocupat de această Lege, iar acum toți insistă”. Șeful statului a precizat că dacă documentul va acumula numărul necesar de voturi și va fi aprobat de Parlament, el nu îl va promulga.

„Mai țineți minte că UE spune că ne dă 70-80 de mln, după care am aflat că acești bani se duc la ONG. Atunci în ce ne transformăm, în țară bananieră, unde stau câteva zeci de ONG, și conduc țara. Iată ce vor să facă prin această Lege”, a explicat șeful statului.

Precizăm că despre pericolele abordate de președintele țării au vorbit și experții Centrului Național Anticorupție, când au efectua expertiza proiectului de Lege cu privire la ONG. Experții CNA au recomandat ca documentul să fie modificat.

Pensionarii ar putea primi ajutorul unic de 700 de lei chiar din 1 august

Președintele Igor Dodon susține că autoritățile vor identifica resursele necesare pentru achitarea ajutorului financiar unic în valoare de 700 de lei pentru toți pensionarii cu o pensie de până la 3000 de lei. Șeful statului a declarat, în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”, că indemnizația va fi achitată imediat ce Parlamentul va vota legea.

”Am discutat cu colegii de la Guvern, acest proiect de lege va fi propus Parlamentului și acești bani vor fi achitați. Noi ne dorim mai repede, depinde când Parlamentul va vota această lege. Sperăm că la 1 august sau 1 septembrie, ori cel târziu la 1 octombrie, de Ziua internațională a oamenilor în etate”, a spus șeful statului.

Președintele a declarat că acest Guvern are drept prioritate achitarea la timp a salariilor, pensiilor, ajutorului de 700 de lei, alocarea resurselor pentru reparația drumurilor.

Igor Dodon a venit, la începutul acestei săptămâni, cu inițiativa de acordare a unui ajutor unic de 700 de lei pentru toți pensionarii din țară care au o pensie de până la 3000 de lei. Inițiativa șefului statului a fost criticată de liderii opoziției, Maia Sandu și Andrei Năstase. Aceștia califică suportul acordat pensionarilor unul populist și electoral.

Președintele țării va merge la parada de la Moscova, dacă aceasta va fi organizată

Dacă autoritățile ruse vor decide să organizeze parada de la Moscova în data de 24 iunie, așa cum s-a anunțat anterior, președintele țării, Igor Dodon, va merge la eveniment. În cadrul emisiunii live „Președintele Răspunde”, șeful statului a precizat că toate cheltuielile în aceste cazuri sunt acoperite de autoritățile ruse. Totodată, Igor Dodon a precizat că se va consulat cu medicii, dacă va trebui să stea 14 zile în carantină, la revenirea din Rusia.

“Decizia Comisiei pentru Sănătate Publică specifică că în interes de serviciu, persoanele care pleacă înafara țării, sau intră în țară nu sunt obligate să intre în carantină, dacă nu au simptome. Voi cere poziția oficială a specialiștilor din domeniu, atunci când voi decide să merg. Cât de corectă este decizia în situația de pandemie? Eu consider că este o decizie corectă. 9 mai este Ziua Victoriei, în acest an sunt 75 de ani. Cel care nu respectă trecutul, nu are viitor. De aceea dacă va fi organizată parada, 24 iunie, la sigur voi participa”, a spus Igor Dodon.

În acest an, din cauza pandemiei, autoritățile ruse au amânat tradiționala paradă de la Moscova, care se organizează de 9 mai.

Întoarcerea Aeroportului este obiectivul prioritar al autorităților

Întoarcerea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului este o prioritate pentru noi. Declarația a fost făcută de Igor Dodon, în cadrul emisiunii “Președintele Răspunde”. Șeful statului a explicat cum este posibil acest lucru.

„Avia Invest era datoare statului cu 22+9 mln lei. În baza la asta a început procedura de insolvabilitate. În regim de urgență, ei au găsit bani și au achitat datoria. Evident că nu poate merge insolvabilitatea, dacă nu are datorii la stat, dar asta nu înseamnă că noi nu o să atingem obiectivul de a reîntoarce Aeroportul în gestiunea statului. Este obiectivul strategic al nostru. Acolo sunt o mulțime de încălcări. Până pe 30 iunie, investiții care ei nu le-au făcut, sunt peste 60 de mln euro datorii la investiții. Pe aceste abordări o să meargă mai departe.”, a spus Igor Dodon.

Șeful statului a precizat că din această cauză, în ultima perioadă, s-au activizat Andrian Candu și Ilan Șor.

Totodată, Igor Dodon a reiterat că procedura de insolvabilitate putea fi începută în vara lui 2019, de Guvernul Sandu.

“În loc să pornească această insolvabilitate, ei stăteau cu Rothschild prin cabinete închise”, a conchis șeful statului.

Igor Dodon: Până în iunie 2019, toți judecătorii nu luau nicio decizie fără coordonarea cu oficiul central al PDM

Șeful statului spune că în perioada lui Plahotniuc, toate deciziile judecătorești se decideau la sediul PD
Președintele Igor Dodon a declarat că, până în iunie 2019, sistemul de drept din Moldova era subordonat în totalitate fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Șeful statului a menționat, în timpul emisiunii ”Președintele răspunde”, că judecătorii coordonau cu oamenii lui Platotniuc până și deciziile pe care trebuiau să le emită în dosarele de desfacere a căsătoriei.

”Până în iunie 2019, toți judecătorii nu luau nicio decizie fără coordonarea cu oficiul central al PDM. S-a ajuns că și divorțurile, cui să-i dea mașina sau casa. Deciziile se luau la PDM de oamenii lu Plahotniuc. Judecătorii știu”, a spus Dodon.

Președintele a declarat că același lucru era și în organele procuraturii. Potrivit șefului statului, prin procurorii subordonați, Plahotniuc și oamenii lui au ruinat un șir de afaceri.

”Câți oameni se temeau să vorbească la telefon sau de câți oameni s-au apropiat oamenii lui Plahotniuc, Țuțu și alții, care spuneau businessul acesta este la tine bunișor. Cât costă? Oamenii de afaceri dacă spuneau că nu sunt interesați, apărea dosarul deschis de unii alde Morari (Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție –n.r.)sau Chitoroagă (Nicolae Chitoroagă – șeful PCCOCS) și vă puneau la pușcărie, la răcoare pe vreo 4-5 luni ca să vă gândiți până veți scri businessul pe cutare. Câți ați fost ruinați așa până în iunie anul trecut? Văd că unii au uitat de lucrul acesta”, a declarat șeful statului.

Potrivit președintelui, odată cu schimbarea guvernării în iunie 2019, s-au schimbat și lucrurile în justiție. Șeful statului a reiterat că el personal nu s-a implicat și nu se va implica în justiție și în activitatea Procurorului General.

”În ultimele șase luni de când avem un nou procuror general nu avem niciun caz când s-a mers cu masca-show la oamenii de afaceri, să le închidă businessul. Au fost închise un șir de dosare politice. Ne place sau nu ne place. Unii dintre ei sunt oponenții mei politici care mă critică și fac proteste prin fața Președinției. Procuratura își face lucrul profesionist, iar cei care încearcă să mă acuze de subordonarea justiției, să-și amintească ce a fost anterior și să nu creadă că noi vom proceda la fel”, a declarat președintele țării.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă