PSRM

09 martie 2020

Președintele, Igor Dodon, despre coronavirus: Situația extraordinară necesită măsuri extraordinare

Igor Dodon a anunțat măsuri extraordinare din cauza coronavirusului. Moldovenii care vor ascunde că vin în țară din zonele afectate de coronavirus și vor completa greșit fișele epidemiologice vor fi amendați sau chiar trași la răspundere penală.

Președintele țării, Igor Dodon, a anunțat după ședința din această dimineață cu speakerul și premierul că un asemenea proiect de lege urmează să fie avizat de Guvern și aprobat de Parlament chiar în această săptămînă.

”Situația extraordinară necesită măsuri extraordinare. Toate persoanele care prin comportamentul lor iresponsabil pun în pericol sănătatea cetățenilor vor răspunde”, a declarat Dodon.
Potrivit președintelui, prin acest comportament iresponsabil sunt puși în pericol în primul rînd copiii și bătrînii din țară. Este vorba despre 1,3 milioane de persoane.

”Nu trebuie să așteptăm ca un grup de persoane să infecteze toată țara”, a spus Dodon.

Șeful statului a precizat că, la această etapă, este prematur să se examineze interzicerea zborurilor din zonele afectate de coronavirus. Totodată, Dodon susține că autoritățile se gîndesc la un mecanism ca în cazul în care România interzice toate zborurile din Italia sau alte țări cu focare, tranzitul prin Moldova să fie doar pentru cetățenii moldoveni.

De asemenea, președintele susține că la această etapă este nu se prevede închiderea grădinițelor și școlilor. Potrivit recomandărilor OMS, activitatea grădinițelor și școlilor trebuie stopată cînd se atestă cazuri de transmitere a virusului pe interior.

”La primul caz de transmitere în interior va fi necesar să stopăm activitatea grădinițelor și școlilor”, a spus Dodon.

Președintele s-a adresat cu un mesaj către cetățeni să fie responsabili și să contribuie la limitarea răspîndirii virusului.

Dodon a invitat și politicienii să nu fie cinici și să nu facă circ pe acest subiect. Șeful statului a mai spus că personalul medical se expune unui risc enorm, de aceea statul trebuie să le acorde tot suportul.

”Situația se află sub control. Autoritățile se isprăvesc la această etapă cu gestionarea situației”, a spus președintele.

Șeful statului a declarat că singura pacientă cu coronavirus din Moldova se află internată în spital. Starea sa de sănătate manifestă o dinamică pozitivă. Autoritățile fac un efort maxim pentru a contacta toți cetățenii cu care pacienta a interacționat.

”Avem un singur caz confirmat. Alte cazuri nu sunt. Autoritățile au grijă de toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv de cei din stînga Nistrului”, a menționat Igor Dodon.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă