PSRM

11 mai 2020

Președintele despre rezultatele activității semestriale ale Guvernului, convocarea CSS, data alegerilor, creditul rusesc și apelul la fracțiuni

Igor Dodon a apreciat activitatea Guvernului Chicu în șase luni de mandat

Președintele Igor Dodon a apreciat activitatea Guvernului Chicu în șase luni de mandat drept una profesionistă și care a știut să facă față provocărilor ce au stat în față. Șeful statului a declarat că situația în țară era să fie mult mai proastă dacă la putere era să fie așa-numitul Guvern Harvard.

”Aceste șase luni au demonstrat că în fruntea Guvernului avem o echipă de oameni profesioniști și responsabili care au făcut față tuturor provocărilor”, a declarat președintele.

Potrivit șefului statului, Guvernul Chicu nu a admis, la începutul acestui an, să fie declanșată o criză în sectorul termoenergetic, a majorat încasările la bugetul de stat din sursele interne în urma unei administrări fiscale profesioniste,

Președintele a remarcat și felul cum Guvernul condus de Ion Chicu gestionează criza provocată de pandemia COVID-19. Potrivit șefului statului, Guvernul a gestionat această situație cu pierderi minime. Conform datelor oficiale, la majoritatea indicatorilor, Moldova este plasată mult mai bine decât țările UE.

”Guvernul pe parcursul acestor șase luni a făcut față și a gestionat profesionist situația din Moldova. Dacă era așa-numitul Guvern Harvard situația era mult mai proastă. Doamne ferește”, a spus Dodon.

Președintele s-a arătat ferm convins că Guvernul Chicu va putea face față și în continuare tuturor provocărilor care stau în fața țării noastre. Igor Dodon a mai precizat că, la moment acest Guvern este susținut în Parlament de o majoritate solidă de 54 -55 de deputați.

Guvernul Chicu va solicita autorităților ruse renegocierea creditului de 200 de milioane de euro

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că în zilele ce urmează Guvernul de la Chișinău va veni cu solicitarea către autoritățile din Federația Rusă pentru inițierea procedurilor de renegociere a creditului de 200 de milioane de euro, declarat ilegal de către Curtea Constituțională.

”Am decis ca, în următoarele zile, Guvernul Republicii Moldova să se adreseze Guvernului Federației Ruse pentru a iniția o procedură nouă de negocieri asupra creditului de 200 de milioane de euro pentru necesitățile Republicii Moldova”, a declarat Dodon după ședința cu președintele Parlamentului și premierul.

Șeful statului a reiterat că nu este de acord cu decizia Curții, dar ea trebuie executată. Dodon susține acum autoritățile trebuie să identiifice soluții, iar aprecierile vor fi date de cetățeni.

”Noi nu suntem de acord cu decizia Curții Constituționale, așa cum nu sunt de acord majoritatea cetățenilor, dar hotărârea este și ea trebuie să fie executată. Aprecierile politice, istorice vor fi date mai târziu de oameni. Noi trebuie să ne mișcăm înainte, pentru că oamenii așteaptă să găsim soluții”, a declarat președintele.

Igor Dodon a precizat că decizia de începere a procedurii de renegociere a creditului rusesc urmează a fi luată printr-o hotărâre de Guvern, cel mai probabil săptămâna aceasta.

Amintim, Curtea Constituțională a anulat creditul rusesc în valoare de 200 de milioane de euro în baza mai multor sesizări depuse de grupul Candu și fracțiunile parlamentare PAS și PPDA.

Joi, ședința Consiliului Suprem de Securitate. Pe ordinea de zi – furtul miliardului și Aeroportul

Președintele convoacă ședința Consiliului Suprem de Securitate: Sunt două subiecte de interes național

Joi, în data 14 mai, va fi convocată ședința Consiliului Suprem de Securitate. Pe ordinea de zi sunt două subiecte de importanță națională: furtul miliardului și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Anunțul a fost făcut de președintele țării, Igor Dodon, după ședința săptămânală cu premierul, Ion Chicu și speakerul, Zinaida Greceanîi.
“Pe ambele subiecte deja avem progrese și cred că prin asta se explică frica unor deputați, care în ultimul timp încearcă să facă anumite mișcări în Parlament, știu că se strânge funia și le vine timpul”, a spus Igor Dodon.
Șeful statului a mai precizat că după ședința de joi ar putea fi anunțate mai multe informații și decizii ce ține la cele două subiecte: furtul miliardului și concesionarea Aeroportului.

Igor Dodon propune ca alegerile prezidențiale să aibă loc pe 1 noiembrie 2020

Președintele Igor Dodon a anunțat, în această dimineață, că va propune Parlamentului să stabilească ziua de 1 noiembrie 2020 drept ziua desfășurării alegerilor prezidențiale. Șeful statului a declarat că a decis să vină cu această propunere pentru a spulbera speculațiile oponenților politici, potrivit cărora Igor Dodon ar încerca să se mențină mai mult în funcție.

”Am auzit mai multe voci care speculează că vom încerca să amânăm alegerile pentru anul viitor pentru a rămâne în funcție. Pentru a scoate aceste speculații și a transmite un mesaj clar societății, am decis să propun Parlamentului să numească prin hotărâre de Parlament data de 1 noiembrie ziua alegerilor prezidențiale”, a spus Dodon.

Președintele a amintit că alegerile prezidențiale pot avea loc în perioada 23 octombrie – 23 noiembrie 2020.

Mesajul președintelui, către patru formațiuni parlamentare: Decât guvern cu oamenii lui Plahotniuc și Șor, mai bine anticipate

Președintele țării, Igor Dodon, a adresat un mesaj liderilor a patru formațiuni parlamentare. Șeful statului i-a îndemnat pe președintele PSRM, Zinaida Greceanîi, președintele PDM, Pavel Filip, președintele PAS, Maia Sandu și liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase să se așeze la masa de discuții pentru a găsi un consens.

“Mă adresez către patru lideri politici, care au trecut în Parlament prin votul direct al cetățenilor. La Greceanîi, Filip, Sandu, Năstase, restul nu contează. Șor a fost o greșeală, iar ceea ce face Candu, e ceea ce a făcut și Plahotniuc. Eu cred că tot Plahotniuc stă în urmă. Dar asta e altă întrebare.

Dacă vedeți că se merge pe formula lui Plahotniuc, întâlniți-vă, discutați. Mergeți la anticipate. Dacă este decizie politică, se vor găsi și soluții pentru a declanșa și a scăpa de râia din Parlament. La anticipate nu trece nici unul din cei care s-au vândut din 3-4 partide”, a spus președintele.

Igor Dodon a mai spus că „unii deja fac guverne cu oamenii lui Plahotniuc și Șor”. În acest context, șeful statului le-a sugerat liderilor opoziției parlamentare că o soluție mia bună ar fi organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

“Oponenții noștri, visează în fiecare zi și se bucură ca niște copii, pentru a crea o majoritate parlamentară din transfugi. Dar cu ce sunteți mai buni voi ca Plahotniuc atunci? Bateți din palme că s-au mai dus doi-trei deputați dintr-un partid, iar unii ambasadori salută acest lucru. Unde mergem?”, a mai spus președintele.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă