PSRM

17 octombrie 2017

Președintele: Decizia Curții Constituționale confirmă necesitatea trecerii la republică prezidențială

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat în cadrul briefingului din 17 octombrie că decizia Curții Constituționale privind interpretarea articolului 98 alineatul (6) din Constituția Republicii Moldova este o dovadă suplimentară a necesității desfășurării alegerilor parlamentare anticipate și trecerea la republică prezidențială.

Pe 17 octombrie, Curtea Constituțională a decis că, în cazul în care Președintele Republicii Moldova refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui membru al guvernului, candidatura este aprobată de președintele parlamentului sau de premier – în fiecare caz concret.

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională cu privire la acest caz după ce Igor Dodon a refuzat să aprobe candidatura guvernului la funcția de ministru al Apărării, justificându-și refuzul prin neprofesionalismul candidatului.

Igor Dodon a declarat la briefing că, astăzi a avut loc un precedent foarte periculos: Curtea Constituțională poate interpreta Constituția, dar categoric nu poate institui noi norme constituționale. În acest caz, Curtea Constituțională ne-a prezentat o nouă normă, a menționat președintele.

”Altfel decât uzurparea puterii în stat aceste acțiuni nu pot fi numite”, a declarat Igor Dodon. El a menționat că va veni timpul când fiecare acțiune și decizie a Curții Constituționale va fi reexaminată.

„Afirm cu toată responsabilitatea că odată cu noua componență a parlamentului, constituită după alegerile parlamentare anticipate sau ordinare, va fi asigurată și o nouă componență a Curții Constituționale.

Una din prioritățile imediate a Curții în noua sa componență va fi revizuirea integrală a multor decizii care au fost luate și poartă un caracter antistatal, vine să submineze autoritatea instituțiilor în stat, etc.

Totodată, toate acțiunile judecătorilor ultimelor componențe ale Curții Constituționale vor fi supuse unei analize minuțioase, inclusiv prin prisma cadrului juridic penal”, a subliniat președintele.

Șeful statului a reamintit cuvintele președintelui Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, care consideră că într-un stat de drept, președintele nu poate critica Curtea Constituțională.

„Acest îndemn poate fi aplicat într-un stat de drept, dar acum doi ani secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a numit Republica Moldova „stat capturat „, nu stat de drept”, a menționat Igor Dodon.

Potrivit lui, în acest caz, guvernarea și majoritatea parlamentară controlată de un singur partid, a mai făcut un pas spre uzurparea definitivă a puterii în stat.  De această dată, ca și în multe alte cazuri, i-a avut de complici pe judecătorii Curții Constituționale.

” Ce înseamnă de fapt decizia de astăzi? Dacă președintele țării nu este de acord cu opinia majorității parlamentare, poate sa aleagă din două opțiuni: să cedeze în fața Guvernului si să semneze ceea cu ce nu este de acord, sau să nu cedeze și atunci o fac în locul său președintele parlamentului sau șeful guvernului.

Ce alegere am? Port răspundere în fața poporului, nu în fața lui Candu, Filip și alții, și respectiv nici un fel de instanță nu mă poate obliga sa semnez ceea cu ce nu sunt de acord, exercitând această funcție în numele poporului. Să semneze Candu, Filip și să poarte ei această răspundere „, a spus Igor Dodon.

Președintele a subliniat că, în calitate de comandant suprem al Forțelor Armate, nu-l va include pe noul ministru al Apărării în Consiliul Suprem de Securitate și nu-l va recunoaște pe ministrul numit de speaker sau premier. Astfel, legitimitatea ministrului va fi egală cu zero.

Igor Dodon a atras atenția asupra faptului că majoritatea de la guvernare a adoptat calea interpretării constituției, și nu impeachmentul. Președintele a propus democraților să meargă la  referendum și să se adreseze direct poporului. Lăsați oameni să răspundă dacă vor trăi mai bine după numirea unui ministru al Apărării neprofesionist?

Președintele a menționat la sfârșitul briefingului, că autoritățile de la guvernare au avut ocazia să plece în mod democratic. Cu toate acestea, reprezentanții majorității de la guvernare nu au folosit-o, așa că vor trebui să plece așa cum au făcut-o. Decizia de astăzi a Curții Constituționale demonstrează din nou necesitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate și trecerea la o formă de guvernare prezidențială, a subliniat Igor Dodon.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă