PSRM

05 aprilie 2017

Președintele a propus să ”optimizeze” salariile conducătorilor întreprinderilor de stat

Astăzi, 5 aprilie, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon s-a expus în privința a două inițiative legislative elaborate în urma întâlnirilor cu cetățenii.

Prima inițiativă ține de achitarea unor taxe de moștenire, care în opinia cetățenilor sunt exagerate, nejustificate și în contradicție cu interesele, dar și posibilitățile reale ale pensionarilor, invalizilor și succesorilor de clasa I.

Potrivit proiectului de lege se propune ca taxarea succesorilor de gradul I, care au o prioritate naturală în raport cu toate celelalte persoane cu vocație succesorală, să fie la un preț simbolic. Astfel, taxele pentru autentificarea testamentelor și eliberarea certificatelor de moștenitor, precum și pentru serviciile notariale să fie nu mai mari de 1000 de lei.

Cea de-a doua inițiativă legislativă ține de plafonarea salariilor conducătorilor întreprinderilor de stat și a instituțiilor regulatorii.

„Consider inadmisibil ca în Republica Moldova, o țară în care, potrivit statisticilor, circa 1 mln. de cetățeni trăiesc la limita sărăciei, să existe nejustificat salarii care pot ajunge la cîteva zeci de mii de lei pe lună“, – a declarat președintele.

În acelaș timp, el a propus să fie revăzute și principiile de salarizare a administratorilor întreprinderilor de stat și conducătorilor întreprinderilor cu capital majoritar de stat.

Iată doar cîteva exemple: conducătorul ANRE are un salariu lunar de circa 60 000 lei, cel al MoldATSA -85000 lei, Moldtelecom – 50 770 lei, etc.

Președintele a menționat că comunitățile de experți și asociațiile obștești califică drept ineficientă administrarea acestor întreprinderi din punct de vedere managerial, iar diferența în raport cu salariile altor bugetari: medici, pedagogi, cei care adaugă cea mai mare valoare pentru dezvoltarea Republicii Moldova, este o discriminare inadmisibilă și fără precedent.

”Acest lucru trebuie reparat”, – a subliniat Igor Dodon.

El a propus ca salariile conducătorilor întreprinderilor de stat să nu depășească suma de două salarii medii de la intreprinderea pe care o conduce, iar a conducătorilor instituțiilor regulatorii să nu fie mai mare decît salariul conducătorului instituției care l-a numit în funcție.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă