PSRM

30 iunie 2022

Prelungirea stării de urgență a fost contestată la Curtea Constituțională

Astăzi, deputatul PSRM, Vasile Bolea a contestat la Curtea Constituțională Hotărârea Parlamentului din 23 iunie 2022 prin care starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu 45 de zile, începând cu 24 iunie curent.

Socialiștii consideră respectiva Hotărâre drept neconstituțională, lipsită de o motivare argumentată, cu mai multe încălcări ale legislației naționale și internaționale. De asemenea, prin această hotărâre sunt nejustificat restrânse drepturile cetățenilor.

Potrivit socialiștilor, unul din motivele care stă la baza Hotărîrii – factorul regional, manifestat prin fluxul refugiaților, de facto, s-a consumat deja, or, măsurile normative și logistice au fost deja adoptate și întreprinse. Cel de-al doilea argument – factorul energetic, de asemenea nu poate fi considerat circumstanță deoarece în Republica Moldova, atât Parlamentul cât și Guvernul exercită un mandat deplin și funcțional, care nu necesită adoptarea unor măsuri prompte prin derogare de la cadrul legal general.

Totodată socialiștii atrag atenția că în una din opiniile sale (nr. 359/2005) Comisia de la Veneția preîntâmpină că ”experienţa a arătat că cele mai grave încălcări ale drepturilor omului tind să se producă anume în contextul unei situaţii de urgenţă, or, statele pot fi predispuse, sub pretextul stării de urgenţă, să-şi folosească puterea de derogare în alte scopuri sau într-o măsură mai mare decât este justificată de exigența situaţiei”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă