PSRM

12 iulie 2023

Reprezentanții PSRM și PCRM: ”Cu asemenea guvernare Moldova riscă să ajungă la faliment. Inițiem o moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean”

Astăzi, reprezentanții fracțiunii parlamentare BCS, a conducerii PSRM și PCRM, au susținut un briefing în cadrul căruia au prezentat un raport alternativ al rezultatelor obținute de PAS după doi ani de guvernare.

Socialiștii și comuniștii au constatat că actuala guvernare PAS duce țara la faliment, iar unica soluție de depășire a crizelor cu care se confruntă Moldova sunt alegerile anticipate parlamentare. În acest sens, fracțiunea BCS va iniția o moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean – cea mai scurtă cale spre declanșarea alegerilor anticipate.

Vladimir Voronin, președintele PCRM, a menționat că având toate pârghiile puterii în stat, în loc să se concentreze pe îmbunătățirea situației din țară, PAS face totul pentru a aduce țara la o criză și mai mare în toate domeniile, în pofida sprijinului substanțial din partea instituțiilor internaționale. ”Această guvernare conștient, sub dictatul celor din străinătate face tot posibilul să distrugă Republica Moldova ca stat independent și suveran”, a remarcat Vladimir Voronin.

Igor Dodon, secretarul executiv al PSRM a menționat dezamăgirea enormă pe care moldovenii o au după 2 ani de guvernare PAS. Potrivit lui Dodon, din cele 11 guverne care s-au perindat în Moldova începând cu anul 2000, guvernele Gavriliță și Recean sunt cele mai proaste, înregistrând regrese în toate domeniile.

”În domeniul social asistăm la un genocid al populației, în domeniul economic – la falimentarea sectorului real, în domeniul justiției și securității – doar ONG-ști și sorosiști cu duble cetățenii în fruntea tuturor instituțiilor de forță, în politica externă – unilateral, împotriva Rusiei și CSI, etc”, a remarcat Igor Dodon, subliniind că răbdarea cetățenilor este la limită, iar unica soluție este demisia actualei guvernări, alegeri parlamentare anticipate.

Oleg Reidman, a prezentat rezultatele activității guvernului în domeniul economiei, utilizând date statistice din primul trimestru al acestui an. Deputatul BCS a menționat că PIB-ul a scăzut cu aproape 3,5%, toate sectoarele economiei fiind în declin. În industrie, s-a înregistrat o scădere de 5%, inclusiv cea alimentară – cu 22%, în agricultură-cu 5%.

Exporturile către UE au scăzut cu 6%, inclusiv 20% în martie. Exporturile către CSI (cu excepția Ucrainei) au crescut cu peste 20%, inclusiv către Belarus- de două ori, către Kazahstan și Kârgâzstan – de 7 ori, către Armenia – de 10 ori, către Tadjikistan – de 3 ori.

Reidman a subliniat că structura exporturilor către CSI este dominată de produsele autohtone. În același timp, creșterea cu o treime a exporturilor în ansamblu, în primul trimestru, s-a datorat reexportului, adică exportului de mărfuri importate anterior din alte state. „Aceasta este esența economiei actuale. Din păcate consumăm importuri, exportăm produse străine, dar nu suntem interesați de dezvoltarea propriei economii „, a subliniat deputatul.

Petru Burduja a atras atenția asupra faptului că „vremurile bune” au rămas doar la nivelul promisiunilor electorale. Timp de doi ani, guvernarea PAS a crescut prețurile cu 50%, tarifele la utilități de două ori, gazul de 5,3 ori, apa caldă de 2 ori, transportul de 2 ori. Deservirea creditelor s-a scumpit cu 60%, pentru persoane fizice – de trei ori.

Deputatul a menționat că au crescut semnificativ cheltuielile statului pentru deservirea împrumuturilor, dar și salariile miniștrilor. Totodată, nu s-a întreprins nimic pentru returnarea miliardului furat.

Deputatul Vladimir Odnostalco a menționat că „în doi ani de guvernare PAS, politica socială a dobândit un caracter distructiv”. Pentru prima dată în 18 ani, pensiile au fost indexate de două ori mai puțin decât inflația oficială, astfel fiind furate peste trei miliarde de lei de la toți pensionarii, care, conform statisticii, au devenit mai săraci cu 16%, dar în realitate cu și mai mult.

„Vremurile bune” au afectat și persoanele cu dizabilități – comparativ cu 2021, numărul beneficiarilor de pensii de invaliditate a scăzut cu 15 mii de persoane – „oamenii s-au recuperat în mod miraculos”. În același timp, autoritățile raportează o creștere a plăților. „Matematica este simplă: prin reducerea numărului de beneficiari, o parte din bani au fost repartizați celorlalte persoane cu dizabilități, iar cea mai mare parte a fost acordată miniștrilor, membrilor PAS și rudelor acestora”.

Deputatul a subliniat că timp de doi ani genocidul social a afectat toți cetățenii țării, au fost lichidate universitățile, încă 10 școli au fost închise, tinerii continuă să părăsească țara – „vremurile bune” au venit doar pentru tinerii partidului PAS.

Deputatul Adrian Albu, membru al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, s-a referit la ”reușitele” PAS în domeniul justiției.

”Acțiunile PAS în acest domeniu au condus la politizarea și subordonarea completă a sistemului judecătoresc, la un exod masiv al judecătorilor din sistem, la acapararea controlului asupra Procuraturii, intentarea dosarelor penale doar reprezentanților opoziției, eschivarea guvernanților de la răspundere în pofida existenței unor probe concludente de comitere a anumitor infracțiuni, la creșterea îngrijorătoare a nivelului de corupție”, a spus Adrian Albu.

Constantin Starîș a remarcat că „ultimii doi ani au devenit cu adevărat dezastruoși atât pentru libertatea de exprimare și mass-media, cât și pentru democrația moldovenească. „În țară a fost instaurat un regim totalitar și o dictatură ideologică. Niciodată teza cu privire la statul capturat n-a fost atât de actuală ca acum”, a subliniat deputatul.

Pe finalul briefingului, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii BCS a subliniat că PAS a obținut victoria în alegerile parlamentare datorită promisiunilor generoase și mincinoase care nu vor fi onorate, iar cetățenii Republicii Moldova înțeleg că au fost înșelați.

”Astăzi Parlamentul și guvernul Recean nu mai reprezintă interesele cetățenilor Republicii Moldova, oamenii pleacă din țară, iar Moldova riscă să ajungă la faliment cu această guvernare. Pe acest motiv, fracțiunea BCS inițiază moțiunea de cenzură împotriva guvernului Recean, care va fi elaborată în comun cu societatea civilă, partidele extraparlamentare și reprezentanții APL. Moțiunea de cenzură este cea mai scurtă cale pentru a avea alegeri parlamentare anticipate, unica soluție de a reseta această guvernare și a aduce oameni profesioniști la guvernare”, a rezumat Vlad Batrîncea.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă