PSRM

09 septembrie 2022

Modificările la Codul Electoral, propuse de autorități, încalcă principiile democratice

În 2020, Parlamentul de legislatura precedentă a adoptat în prima lectură un proiect de lege privind operarea unor modificări tehnice la Codul Electoral, fără a avea o componentă politică. Aceste amendamente au fost acceptate de Comisia de la Veneția. Dar, modificările propuse de actuala majoritate parlamentară ridică întrebări serioase, deoarece se referă la mecanisme precum numirea membrilor Comisiei Electorale Centrale, mandatul acestora, formarea birourilor electorale teritoriale etc.

Maxim Lebedinschi, membru al Comitetului Executiv al Partidului Socialiștilor, fost secretar al Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, a vorbit despre acest lucru în cadrul unei emisiuni de la ”Sputnik Moldova”.

Una dintre inovațiile actuale presupune că partidele politice nu vor avea competența de a desemna candidați la secțiile de votare deschise pentru cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în regiunea transnistreană. Potrivit lui Lebedinschi, aceasta este o problemă destul de mare, deoarece apare întrebarea de ce o regulă similară nu se aplică în secțiile de votare deschise pentru cetățenii care locuiesc pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova.

O întrebare similară apare și în legătură cu un alt amendament elaborat de actuala guvernare: la unele secții de votare, procesul de votare poate avea loc timp de două zile, iar la altele – doar o zi, așa cum este acum. Maxim Lebedinschi susține că acest lucru încalcă unul dintre principiile democratice fundamentale din Constituția Republicii Moldova: dreptul egal de a participa la alegeri, ceea ce presupune condiții egale pentru toți.

Modificările propuse de autorități ar trebui evaluate de Comisia de la Veneția. Deciziile sale sunt de natură consultativă, dar în același timp este unul dintre principalii observatori internaționali ai alegerilor din Republica Moldova. Lebedinschi a menționat că procesul electoral poate fi legitim din punct de vedere al legislației naționale, dar nelegitim în viziunea comunității Internaționale. În același timp, pot apărea întrebări nu doar vizavi de obiectivitatea legilor adoptate în țară, ci și din punct de vedere al implementării acestora.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă