PSRM

03 martie 2021

Poziția PSRM cu privire la vaccinare: Trebuie să conlucrăm cu toți producătorii de vaccinuri

Poziția PSRM cu privire la vaccinare a fost exprimată în cadrul unui briefing în Parlament, pe 3 martie, de către deputatul din fracțiunea Partidului Socialiștilor din Moldova, vicepreședinte al Comisiei protecție socială, sănătate și familie Vladimir Odnostalco.

Deputatul a menționat că politizarea procesului de vaccinare duce la consecințe triste atunci când oamenii își pierd încrederea în toate vaccinurile, ceea ce afectează sănătatea națiunii. În special, el a reamintit despre refuzul unor lucrători medicali de a se vaccina. Socialistul a subliniat că oamenii trebuie să aibă posibilitatea de a alege vaccinurile, pe care statul trebuie să le ofere. În același timp, trebuie să se desfășoare o campanie de informare corectă, astfel încât cetățenii să profite de oportunitățile care le sunt oferite pentru a se proteja.

Deputatul a exprimat poziția fracțiunii PSRM cu privire la vaccinare: „Noi, Partidul Socialiștilor, nu ne-am opus niciodată vreunui vaccin. Este necesar să înțelegem că astăzi toți dezvoltatorii de vaccinuri fac acest lucru pentru întreaga lume. Nicio țară în curs de dezvoltare nu face acest lucru exclusiv pentru sine. Vaccinurile, indiferent cine le-a făcut, sunt un patrimoniu mondial. Astăzi întreaga lume se angajează să cumpere, să primească vaccinuri și încearcă să-și vaccineze masiv populația.

În Republica Moldova vaccinarea este voluntară. În același timp, noi, politicienii, trebuie să ajutăm medicii referitor la accesul informațiilor corecte privind vaccinarea în Republica Moldova, să spunem ce poate oferi un vaccin, cum poate ajuta o persoană”.

Vladimir Odnostalco a menționat că în prezent trei vaccinuri sunt înregistrate de Agenția Medicamentului din Republica Moldova: AstraZeneca pe două platforme, BioNTech / Pfizer și Sputnik V. În același timp, au fost create obstacole artificiale în procesul de înregistrare a vaccinului rusesc .

„Când s-a petrecut procesul de înregistrare, deciziile au fost luate de experți competenți, care înțeleg că aceste vaccinuri sunt necesare țării. Cu toate acestea, din păcate, astăzi vedem încercări de a discredita unele vaccinuri, în special vaccinul Sputnik V. Deoarece acest vaccin, conform unora, este rău doar pentru că nu este din Europa. Acest lucru nu este normal, astăzi acest vaccin este utilizat și în unele țări europene. Astăzi, întreaga lume luptă pentru aprovizionarea cu Sputnik, precum și pentru alte vaccinuri. Trebuie să apreciem că există astfel de produse care ne ajută cetățenii să se protejeze singuri”, a declarat deputatul.

El a subliniat că, diminuând rolul anumitor vaccinuri, politicienii fără scrupule nu lovesc Federația Rusă sau țările europene, ei ucid încrederea în vaccinuri în general pentru populația noastră.

„Voi ucideți sănătatea cetățenilor Republicii Moldova. Trebuie să ne unim și să acceptăm absolut toate vaccinurile care vin în țară prin donații. Suntem recunoscători statului român pentru că ne-a furnizat peste 20 de mii de doze de AstraZeneca, iar lucrătorii noștri din domeniul medical au posibilitatea de a fi vaccinați. Vom fi recunoscători celorlalți parteneri care ne vor oferi sute de mii de doze. Și astăzi știm că Federația Rusă va furniza în curând ca donație, printre altele, vaccinul Sputnik V. Și trebuie să le acceptăm și să facem tot posibilul pentru ca aceste vaccinuri să ajungă la cetățenii noștri.

Trebuie să cooperăm cu toți producătorii, inclusiv organizarea achiziției de vaccinuri. Avem nevoie de o națiune sănătoasă, nu trebuie să economisim pe sănătatea cetățenilor”, a conchis deputatul.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă