PSRM

22 februarie 2023

Semnăturile a 186 de mii de cetățeni împotriva lichidării raioanelor au fost transmise Oficiului Consiliului Europei

Textul Declarației împotriva reformei administrativ-teritoriale PAS în Moldova, semnată de 186 de mii de cetățeni de rând, 19 președinți de raioane, 212 primari de orașe și sate, au fost transmise Oficiului Consiliului Europei de la Chișinău. Despre această inițiativă au anunțat la briefing-ul de astăzi deputatul fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Odnostalco și reprezentanții autorităților locale.

Primarul orașului Anenii Noi, Alexandru Mațarin, a menționat că scopul briefingului de astăzi este de a atrage atenția asupra problemei legate de așa-numita reformă administrativ-teritorială. El a amintit că reforma a început „pe piciorul stâng” – odată cu transferul spitalelor raionale din subordinea consiliilor raionale către ministerul Sănătății. Acest lucru, potrivit primarului, duce la închiderea spitalelor.

„Nu doar locuitorii Chișinăului, dar și cei din alte localități ale țării au nevoie de servicii de înaltă calitate. Și dacă se închid spitalele, grădinițele și școlile – oamenii pleacă, întreprinderile rurale se închid, localitățile dispar de pe harta țării”, a spus Alexandru Mațarin.

De asemenea, primarul a amintit despre problema stabilirii salariilor adecvate pentru angajații autorităților locale. Da, guvernul a anunțat o majorare a salariilor pentru aceste categorii de angajați cu 1300 de lei, dar fonduri în buget pentru aceste scopuri nu au fost prevăzute.

Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, a menționat că reforma promovată de actuala guvernare nu este destinată cetățenilor țării, ci lor personal.

„Astăzi ne-au fost luate spitalele raionale, mâine ne vor fi luate direcțiile de asistență socială, poimâine-de educație. Astfel, consiliile raionale vor rămâne fără competențe. Dar cetățenii anume aici vin ca să-și rezolve problemele. Din păcate, autoritățile locale nu vor fi în stare să le rezolve, deoarece aceste competențe vor fi în subordinea guvernului. Acest lucru se face cu scopul de a demonstra ineficiența raioanelor și necesitatea lichidării acestora”, a spus președintele raionului.

El a mai atenționat asupra faptului că în raioane nu sunt organizate consultări pe marginea reformei administrativ-teritoriale și nimeni nu știe ce se va întâmpla de fapt.

„Solicităm Guvernului și Consiliului Europei să întreprindă toate măsurile în vederea suspendării reformei, organizării unor discuții cu locuitorii raioanelor, cu conducătorii autorităților locale. Ne opunem lichidării primăriilor și consiliilor raionale”, a spus Piotr Pușcari.

Vladimir Odnostalco a atras atenția asupra faptului că actuala guvernare folosește așa-numita reformă pentru a-și rezolva scopurile politice preelectorale.

Deputatul și-a exprimat speranța că partenerii străini vor fi receptivi la apelurile reprezentanților poporului de a stopa reforma APL care duce la lichidarea țării.

Deputatul a subliniat că PSRM se opune reformei administrativ-teritoriale, promovată de PAS, și va susține reprezentanții autorităților locale.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă