PSRM

05 martie 2020

Semnătura lui Plahotniuc

(Articolul analitic al politologului Bogdan Țîrdea)

Despre cine a stat în spatele protestului combatanților

În ultimele săptămîni, sistemul politic din Moldova a fost cuprins de febră: fie scindarea PDM, protestele și mitingurile Partidului Șor, greva transportatorilor de pasageri privați din Chișinău, fie mitingul de protest al participanților la războiul din Transnistria. Legătura dintre toate aceste evenimente este directă.

Marele joc politic

Evenimentele din Moldova au două motive: geopolitica, adică eliminarea PSRM și a lui I. Dodon de la putere și interesele de business ale oligarhilor de a menține aeroportul.

La 24 februarie, publicația americană U. S. News & World Report (SUA) a publicat un articol Will Moldova be Trump’s Ukraine? A fost scrisă de „experții” Christina Petru și Olga Kousi. Autorii cer ca Washingtonul să-l reabiliteze pe Plahotniuc și să-l reîntoarcă Moldovei pentru a „restabili ordinea”, a continua cursul fuziunii cu NATO, integrarea europeană și lupta împotriva Rusiei.

„Dacă Statele Unite încep a acționa de astăzi și returnează toate părțile interesate în procesul politic, Moldova va putea evita soarta Ucrainei. În caz contrar, țara noastră se va confrunta cu un conflict sever declanșat de unele grupuri din țara noastră”, consideră autorii articolului.

Oligarhul este reprezentat ca un erou de la care administrația Președintelui Trump este obligată să înlăture restricțiile și să-l readucă în viața politică a Moldovei. Și dacă Statele Unite nu fac acest lucru, atunci țara nu poate evita soarta Ucrainei.

La 1 martie, pe postul de televiziune Prime TV, deținut de V. Plahotniuc, jurnalistul P. Bogatu a dat avizul că UE și SUA au început o operațiune specială în Moldova pentru a elimina președintele I. Dodon de la putere. Cică, el trage țara spre Rusia și, prin urmare, trebuie eliminat cu orice preț.

Desigur, există o dilemă cu privire la acuzațiile de tratare inumană a veteranilor războiului transnistrean. Adică, pînă acum totul a fost bine, dar cum a fost investit Guvernul I. Chicu – totul a devenit brusc rău?

Planul provocator

Toate informațiile pe care le avem disponibile indică faptul că în unele cercuri occidentale a apărut un nou „plan pentru Moldova – care să provoace alegeri parlamentare anticipate cu orice preț. De dorit pînă la începutul lunii aprilie, adică pînă la primirea creditului rusesc de 200 mil dolari destinat drumurilor.

Unii indivizi din structurile „deep state” din SUA , care luptă de ani buni D.Trump, privesc guvernul Chicu ca guvern „pro-rus”, de care trebuie de scăpat cu orice preț.

Într-adevăr, Moldova participă la nivel guvernamental la Comisia UEEA, la ședințele Adunării Parlamentare a țărilor CSI, face demersuri pentru aderarea la Banca Eurasiatică. Exporturile către Federația Rusă au crescut, schimbul cultural a fost intensificat. Și acest lucru nu are cum să nu deranjeze.

Oligarhul fugar Plahotniuc a promis patronilor săi de peste mări, în schimbul azilului politic, că va distruge PDM, și va atrage majoritatea deputaților în proiectul său Pro Moldova.

Iată de ce pe 19 februarie PD s-a destrămat, 6 deputați au părăsit partidul. Iar pe 20 februarie au început protestele, iar pe 28 februarie și deputatul G. Brașovschi părăsește PDM.

La rîndul său, V. Voronin, la fel ca parlamentarul L. Carp, se bucură nespus că Plahotniuc poate retrage toți deputații din fracțiunea PDM. Pentru a-i împinge pe democrați să se retragă din fracțiune, fostul partener a lui Plahotniuc R. Usatîi susține că și unii deputați PSRM sunt gata să părăsească fracțiunea socialiștilor și să se alăture oligarhului fugar.

Totul este logic. Dacă, de exemplu, unii deputați PDM se gîndesc dacă să părăsească fracțiunea sau nu, Usatii îi stimulează: chipurile, fugiți înainte de a fi prea tîrziu din PDM; nu există majoritate; I. Dodon nu controlează situația, chiar și socialiștii vor să fugă.

Apropo, s-au auzit zvonuri că deputații care au părăsit fracțiunea au primit cîte 100 de mii de euro. Altora li se oferă de cinci ori mai mult plus 5 mii de euro pe lună. Despre acest lucru vorbește însuși P. Filip.

La sfîrșitul lunii martie, Pro Moldova și membrii ACUM planifică demisia guvernului Chicu, care va duce spre alegeri parlamentare anticipate. Le trebuie strict 10 voturi. Igor Dodon, neavînd majoritate și guvern își slăbește poziția, iar Sandu ar putea deveni președinte. Iar protestele nu sunt altceva decît un val de presiuni pe democrați, care încă n-au trecut de partea oligarhului.

Desigur, Plahotniuc înțelege că grupul lui Candu nu prea are șanse să acceadă în parlament în cazul alegerilor anticipate. El este necesar doar pentru a distruge majoritatea parlamentară.

Acum înțelegeți de ce mulți lideri ai partidelor de dreapta și pseudo-partide strigă în gura mare despre organizarea alegerilor anticipate? Cică, aceasta este singura modalitate prin care salvăm țara de urîtul regim pro-rus.

De ce acești domni au poziții comune? Adresați-i această întrebare domnului Soros și unui ambasador …

Nimic personal – doar aeroportul

Al doilea motiv al protestului sunt interesele de business ale oligarhilor. Guvernul s-a apucat serios de aeroport.

Acum, s-o luăm pe rînd. Țîneți minte cum în august ministrul economiei din Guvernul Sandu, V. Brînzan a desfășurat două întrevederi cu Rothschild? Prima a fost la 10 august.

A doua a avut loc pe 19 august într-una din ambasadele din vest. M. Sandu a fost și ea prezentă, fapt pe care l-a recunoscut puțin mai tîrziu sub presiunea presei.

În aceeași zi, adică pe 19 august, N. Rothschild a anunțat public că compania sa NR Investments Limited a devenit concesionară a aeroportului. Mai simplu spus, M. Sandu a aprobat transferul aeroportului către Rothschild, un partener al lui Șor, și totul pentru că ministrul economiei V. Brînzan a lucrat pentru Goldman Sachs, care este deținut de Rothschild, și a finalizat un stagiu la Pricewaterhousecoopers, care servește milionarului.

Patriotic, nu-i așa? Dar pentru oameni a fost necesar să se creeze iluzia luptei împotriva lui Rothschild. Și M. Sandu a jucat această luptă. Pe 10 septembrie 2019, ministrul Justiției, O. Stamate, numit în funcție de Sandu, a mers în instanță cu scopul de a se întoarce aeroportul și de a rezilia contractul cu Avia Invest, în spatele căruia stăteau Șor și Plahotniuc.

Cu toate acestea, Stamate a scris în mod deliberat o petiție cu o grămadă de greșeli. Drept urmare, instanța a respins apelul, solicitînd corectarea erorilor. Aceasta s-a întîmplat pe 14 ianuarie 2020. Mai simplu spus, am pierdut patru luni. În această perioadă, Rothschild a transmis dreptul la concesiunea aeroportului către oligarhul rus Goncharenko, pe 23 decembrie, care, după cum s-a dovedit, este partener de afaceri al lui Plahotniuc și Șor.

Atenție! În perioada 20-22 decembrie, Candu și Sîrbu au zburat în Israel și la fel, s-au întîlnit cu Rothschild, fapt pe care ei înșiși l-au recunoscut după ce fotografiile au apărut în mass-media. Chipurile, ei s-au întîlnit și cu I. Șor pentru a discuta acțiunile de mai departe cu privire la aeroport și miliard. Imediat după întîlnire, televiziunea lui Șor a primit un studiou în oficiul Publika TV.

Evenimentele din Moldova au două motive: geopolitica, adică eliminarea PSRM și a lui I. Dodon de la putere și interesele de business ale oligarhilor de a menține aeroportul.

Răspunsul președintelui

Pe 21 ianuarie, I. Dodon a declarat că concesionara aeroportului Avia Invest are datorii de investiții de 66 de milioane de euro. Anume acestă sumă compania trebuia să o investească în aeroport pe parcursul acestor ani, ceea ce este un motiv pentru rezilierea contractului de concesiune.

Pe 13 februarie, Guvernul s-a adresat în instanță, solicitînd rezilierea contractului cu compania Avia Invest, în spatele căreia se află Șor și, se pare că și Plahotniuc.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă