PSRM

20 septembrie 2019

La inițiativa PSRM, elevii din clasele primare și gimnaziale vor primi manuale gratuit

Elevii din clasele primare și gimnaziale pot primi manuale școlare gratuit. Proiectul de lege corespunzător a fost adoptat astăzi de Parlamentul Republicii Moldova în prima lectură. Proiectul a fost prezentat de vicepreședintele Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco.

Inițiativa aparține unui grup de deputați din partea fracțiunii Partidului Socialiștilor și este predestinată să ajusteze legislația Republicii Moldova conform standardelor internaționale.

Potrivit legislației actuale, doar elevii din învățămîntul primar sunt asigurați cu manuale școlare în mod gratuit, pe cînd elevii claselor  V – XII sunt asigurați cu manuale conform schemei de închiriere aprobate de Ministerul Educației.

Conform statisticilor, în 2015-2016, din cei 160.600 elevi cuprinși în ciclul gimnazial, doar 1.674 au fost asigurați în mod gratuit cu manuale școlare, și 3.178 de elevi au beneficiat de scutire parțială de la taxa de închiriere a manualelor.

Reamintim că la începutul anului 2017, Curtea Constituțională a Moldovei, la cererea deputaților PSRM, Vladimir Odnostalco și Vasile Bolea, a decis că învățămîntul primar și gimnazial în Moldova este obligatoriu și gratuit, și, prin urmare, încasarea taxelor de școlarizare este neconstituțională.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă