PSRM

17 iulie 2020

Cinci tentative ale doamnei Glavan. Deputat PSRM a vorbit despre modul în care fostul ministru al Sănătății a încercat să „preia” SA Sanfarm-Prim

În cadrul conferinței de presă de astăzi, deputatul Parlamentului Republicii Moldova din fracțiunea PSRM, Vladimir Odnostalco, a dezvăluit schemele cu ajutorul cărora au fost făcute mai multe încercări de „preluare” a societății pe acțiuni Sanfarm-Prim SA, 99% din acțiunile care aparțin statului și care asigură securitatea națională a țării în domeniul farmaceutic, care furnizează medicamente spitalelor și farmaciilor din țară.

Deputatul a anunțat că fostul ministru al Sănătății, Ruxanda Glavan a decis să „protejeze” această întreprindere și a înregistrat în Parlament un proiect de lege care interzice privatizarea SA Sanfarm-Prim.

„Cîtă ipocrizie să vorbești despre protejarea unei întreprinderi pe care tu însuți ai distrus-o”, a subliniat Vladimir Odnostalco, care a prezentat documente colectate atît din ​​spațiul public, cît și prin solicitări despre cum a fost făcută o tentativă de confiscare a societății pe acțiuni, pe care Ruxanda Glavan ar fi încercat să o protejeze.

Deputatul a amintit că Ruxanda Glavan a fost ministrul Sănătății în 2016-2017, iar în această perioadă au început încercările de preluare a întreprinderii.

La 10 martie 2016, a fost semnat un plan de acțiune în domeniul furnizării de medicamente, unul dintre punctele sale fiind reorganizarea societății pe acțiuni. Potrivit socialistului, cu acest document, ministrul de atunci a început calea de a captura SA.

De asemenea, Odnostalco a prezentat o notă informativă și un proiect de decizie, pregătit sub conducerea Ruxandei Glavan, privind reorganizarea societății pe acțiuni într-o instituție publică, „astfel încît mai tîrziu să fie mult mai ușor să o achiziiționeze prin diverse scheme”.

„Cererile de avize au fost trimise Ministerului Justiției, Ministerului Economiei, Ministerului Finanțelor și Procuraturii. Cu toate acestea, toate avizele au fost negative. Prima încercare de preluare a întreprinderii a eșuat. Dar Ruxanda Glavan nu s-a oprit.

Următorul pas este o încercare de reorganizare a societății pe acțiuni într-o întreprindere de stat. De asemenea, documentele au fost trimise tuturor instituțiilor statului, iar toate concluziile au fost negative.

Și încercarea numărul 2 a eșuat.

După aceea, doamna Glavan, prin decizia sa, obligă acționarii SA Sanfarm-Prim, care sunt angajații companiei, să vîndă acțiunile lor în valoare de 3 999 bucăți. Dar și aici, încercarea eșuează. Mai mult, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare declară că aceste acțiuni se încadrează într-un dosar penal ”, a declarat deputatul.

El a menționat că doamna Glavan nu încetează și continuă să vină cu diverse mecanisme, algoritmi, scheme de capturare a SA.

Ea creează SA Moldfarm sub pretextul implementării unui program cu PNUD.

„Orice întreprindere are nevoie de capacitate, spațiu. Ea obligă SA Sanfarm-Prim să transfere 3 250 m2 timp de 49 de ani absolut gratis.

De ce a fost făcut acest lucru? Pentru a încerca să distrugă această întreprindere.

În 2017, a fost semnat un acord cu PNUD privind achiziționarea de medicamente. A fost achiziționat un lot de 10 milioane de lei. Trebuia depozitat undeva.

Doamna Ruxanda Glavan, prin ministerul său, a transmis indicații directorului SA Sanfarm-Prim  Ștefan Harea pentru a lua în mod obligatoriu aceste medicamente pentru depozitare gratuit.

Se pune întrebarea: din ce fonduri va supraviețui întreprinderea? Drept urmare, s-ar putea spune mai tîrziu că conducerea întreprinderii nu este capabilă să funcționeze, nu face față îndatoririlor sale ”, a declarat Vladimir Odnostalco.

El a vorbit și despre o altă încercare de preluare a întreprinderea.

„SA Sanfarm-Prim a decis să organizeze o adunare a acționarilor. Din partea Ministerului Sănătății pentru a participa la această întrevedere a fost delegat Andrei Șveț. Ordinea de zi a ședinței SA este formată și publicată cu cel puțin 10 zile înainte de data reuniunii. Aceasta este legea și trebuie respectată. În timpul ședinței, domnul Șveț propune în mod neașteptat includerea pe ordinea de zi a unui punct privind rambursarea rapidă a împrumuturilor și în acest scop vînzarea proprietății. Împrumutul, care trebuia rambursat, a fost luat de la Moldindconbank. Și, evident, din întîmplare, soțul doamnei Glavan, Aureliu Cincilei este la conducerea acestei bănci.

Aș dori să notez că compania nu a avut probleme financiare, a făcut profit și nu a fost necesară vînzarea activelor. Din fericire, acționarii au apărat procedura legală, iar această încercare nu a reușit”.

La sfîrșitul conferinței de presă, Vladimir Odnostalco a menționat că Guvernul a luat anterior o decizie ca SA Sanfarm-Prim să fie exclus de pe lista întreprinderilor supuse privatizării. Mai mult, Ruxanda Glavan a fost cea care a inclus în listă întreprinderea.

Deputatul a subliniat că autoritățile înțeleg că această întreprindere trebuie dezvoltată și nu „distrusă”, așa cum a fost pînă acum. „Vom continua să descoperim astfel de scheme criminale ale unor astfel de pretinși„ apărători ”ai sistemului medical din Moldova”, a spus Vladimir Odnostalco.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă