PSRM

26 august 2022

Petru Burduja: sensul rectificării bugetului este furtul pe ascuns al cetățenilor

Amendamentele pe care majoritatea de la guvernare le face astăzi la bugetul pentru anul 2022 nu reprezintă altceva decât un furt ascuns al cetățenilor de rând, a declarat deputatul socialist, Petru Burduja.

Deputatul a menționat că proiectele de amendamente la buget prevăd o majorare a veniturilor cu 5,2 miliarde de lei. În același timp, 3,5 miliarde de lei din această sumă se datorează veniturilor din TVA, care cresc proporțional cu creșterile de prețuri. Cu alte cuvinte, 3,5 miliarde de lei intră în buget doar pentru că cetățenii plătesc mai mult pentru mărfurile importate.

O altă sursă – peste 1 miliard de lei – se datorează creșterii veniturilor bugetare din impozitul pe venit al întreprinderilor.

Ca urmare, bugetul primește circa 4,7 miliarde de lei din buzunarul cetățenilor și al agenților economici. Aceste venituri suplimentare nu au nicio legătură cu creșterea economiei sau cu eforturile autorităților de a depăși criza și sunt, de fapt, rezultatul furtului pe ascuns al banilor din buzunarele cetățenilor simpli și ale întreprinderilor.

Și doar aproximativ 1 miliard de lei din valoarea majorării părții de venituri a bugetului constituie fonduri din împrumuturi externe.

Deputatul a menționat, de asemenea, că cetățenii plătesc suplimentar nu doar la buget. Unul dintre principalii beneficiari ai crizei de astăzi sunt și băncile comerciale. Profitul acestora pentru primul semestru al anului 2022 a constituit 1,6 miliarde de lei, în special datorită creșterii ratei dobânzii la credite și a costului creditării statului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă