PSRM

09 iunie 2023

Petru Burduja: guvernul poartă întreaga responsabilitate pentru deciziile luate anul trecut

În cadrul examinării raportului de executare a bugetului de stat pentru anul 2022, deputatul BCS, Petru Burduja a menționat că acesta a fost primul an din istoria Republicii Moldova în care guvernul a condus țara în regim de urgență, în conformitate cu deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale. Astfel, Guvernul poartă întreaga responsabilitate pentru acțiunile întreprinse, în timp ce majoritatea parlamentară a acționat doar ca o mașină de vot, a subliniat deputatul.

Petru Burduja a atras atenția asupra faptului că 63% din veniturile bugetare au fost acumulate din impozite și taxe. „Astfel, din sectorul real al economiei s-a stors tot ce s-a putut”, a spus deputatul. În același timp, amenzile și penalitățile, care inițial erau planificate la 306 milioane de lei, au ajuns la 381 milioane de lei până la sfârșitul anului, ceea ce indică presiunea maximă exercitată de autoritățile de reglementare asupra mediului de afaceri.

Deputatul și-a exprimat regretul că guvernarea a făcut economii pe investiții în drumuri și promovarea exporturilor. ”Judecând după datele prezentate, ministerul Economiei nu s-a implicat deloc în promovarea exportului de produse autohtone”, a remarcat Petru Burduja, adăugând că aceeași situație se atestă și în sectorul agricol.

Potrivit lui Petru Burduja, raportul de execuție bugetară a fost întocmit mai mult pentru partenerii externi decât pentru cetățenii țării.

În concluzie, deputatul a menționat că fiecare guvern este valoros prin urmele pe care le lasă. ”Nici puterea, nici fotoliile, nici funcțiile nu sunt veșnice, contează doar ceea ce face Guvernul pentru cetățenii simpli. Cu toate acestea, astăzi, în loc de prosperitate, vedem nemulțumirea oamenilor”, a subliniat Petru Burduja.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă