PSRM

06 octombrie 2022

Petru Burduja: colapsul din economie necesită măsuri radicale urgente

Astăzi, în cadrul briefing-ului de prezentare a programului anticriză al PSRM, Petru Burduja, deputat PSRM, a declarat că starea de colaps în care se află astăzi economia moldovenească necesită măsuri radicale urgente.

Petru Burduja a enumerat propunerile PSRM de depășire a crizei în care se află economia și dezvoltarea ulterioară a acesteia.

1. Asigurarea securității energetice a țării în condiții de accesibilitate competitivă, atît pentru sectorul real al economiei, cît și pentru cetățeni. Aici statul Republica Moldova trebuie să intervină, inclusiv prin politici fiscale ca sursa energetică să fie foarte accesibilă pentru toți și fiecare, inclusiv prin promovarea surselor de energie regenerabilă.

2. Este necesară crearea unei infrastructuri rutiere naționale de înaltă calitate (inclusiv drumuri cu plată) pentru a atrage fluxul logisticii de transport internațional de mărfuri și pasageri din regiune. În paralel, este necesar să se dezvolte turismul, inclusiv turismul rural. Statul trebuie să subvenționeze dezvoltarea zonelor de atracție agroturistică rurală.

3. Proiectul Național de industrializare a țării prin formarea fondului de dezvoltare industrială de stat, care prevede, printre altele: crearea a cel puțin 18 platforme industriale multifuncționale în centrele regionale ale țării, subvenționarea dobânzilor agenților economici la împrumuturile pentru achiziționarea de noi tehnologii, subvenționarea costurilor de formare profesională a lucrătorilor etc.

4. Reformarea sistemului financiar-bancar al statului prin reorganizarea Băncii Naționale, care va acționa în interesul statului și al cetățeanului simplu. Crearea unei bănci comerciale cu capital majoritar de stat.

Petru Burduja a menționat că următoarele propuneri vor fi prezentate după discuțiile cu mediul de afaceri, asociațiile de producători, angajatori, sindicate etc.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă